På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bästa Europafonderna på fem år

Fonder Europa har börjat resa sig efter år av kriser. Tillväxten tagit fart och de globala investerarna har hittat tillbaka till europeiska aktier och fonder. Placera har listat fonderna som utklassat index de senaste fem åren.

Det finns ett stort utbud av olika typer av Europafonder. Det finns småbolagsfonder, storbolagsfonder, fonder som uteslutande investerar i värdebolag eller bara tillväxtbolag. Förutom Europafonder som investerar i hela Västeuropa har vi även Eurolandfonder som endast investerar i de länder i Västeuropa som har euro. Sedan har vi de som investerar i alla typer av bolag och storlek så kallade all-cap-fonder.

Jag har begränsat mig till Avanzas fondutbud och listat alla Europafonder oberoende av investeringsstrategi, storlek på bolag och valutaområde. Totalt omfattat utbudet 116 olika fonder med europeisk inriktning.

Inte överraskande hittar vi en mängd småbolagsfonder i toppen på vinnarlistan.

Utvecklingen de senaste fem åren är till småbolagens fördel. MSCI:s europeiska småbolagsindex har haft en årlig avkastning på drygt 14,3 procent per år de senaste fem åren. Det är klart högre än de 9,1 procent som europeiska storbolag avkastat under motsvarande period. Den högre avkastningen för småbolagsindex har kommit med en klart högre risk mätt som standardavvikelse 13,9 procent jämfört med 11,4 procent för storbolagsindex.

De båda europaindexen omfattar totalt 15 länder i Västeuropa. Största börs är London på drygt 27   procent, följt av Paris på 17 procent och Frankfurt på 15,6 procent. Men Europas mest värdefulla bolag mätt i börsvärde är faktiskt schweiziska livsmedelsbolaget Nestlé med ett börsvärde på drygt 2 300 miljarder kronor.

Finansbolag och industribolag de klart största sektorerna bland de europeiska storbolagen, tillsammans väger de 35 procent. Industrisektorn väger mest i MSCI:s europeiska småbolagsindex följt av sällansköpsbolag. Teknikbolagen utgör en klart större del bland småbolagen på drygt 11 procent, bland storbolagen utgör de knappt 5 procent.

Det är olika förutsättningar för fondkategorierna. Sektorer skiljer sig åt och småbolag tenderar att växa betydligt snabbare än stora väletablerade bolag. Å andra sidan är risknivån betydligt högre bland småbolagen. Totalt har europeiskt storbolagsindex avkastat drygt 70 procent i svenska kronor, jämfört med 115 procent som små europeiska bolag har avkastat de senaste fem åren.

Värt att notera är att kategorisnittet för europeiska småbolagsfonder har lyckats väl i sin avkastning med ett snitt på 121 procent de senaste fem åren. Aktiv förvaltning betalar sig helt klart bättre bland småbolagsfonderna.

Kategorisnittet för fondkategorin Europa, mix bolag som innehåller i huvudsak fonder som investerar i stora bolag har avkastat som index. Det är alltså tuffare för genomsnittsfonden som i huvudsak placerar i stora bolag att avkasta bättre än index. Men självklart finns det fonder som avviker från snittet och levererar en stabil och tydligt överavkastning.

Topplistan innehåller åtta småbolagsfonder de två resterande har storbolagsfokus.

Bästa fond de senaste fem åren är Invesco Continental Europe Small cap med en uppgång på 150 procent. Fonden förvaltas av duon Erik Esselin och Oliver Collin. Erik Esselin har varit ansvarig förvaltare sedan 2008. Fonden är som namnet antyder inriktad på mindre bolag i på Kontinentaleuropa. Det innebär att man har exkluderat Storbritannien och Irland från investeringsuniverset.

De förvaltar en koncentrerad portfölj med 58 aktier som har en ganska hög omsättningshastighet. I genomsnitt har de ett innehav i knappt två år. Medelstora bolag utgör 75 procent och resterande del är småbolag i fonden. Största sektor är Industribolag på 26 procent följt av finansbolag.

Air France-KLM är största innehav i fonden, följt av holländska teknikbolaget TKH Group.

Förvaltarna överviktar franska bolag som är 25 procent av fondens värde följt av italienskabolag på 17 procent. Fondens investeringar på Stockholmsbörsen är underviktade och består av SSAB och Billerudkorsnäs.

Den amerikanska och Atlanta-baserade fondförvaltaren Invesco har ytterligare en fond på topplistan. Invesco Euro Equity är en fond som investerar i riktigt stora bolag inom euroområdet. Den har en riktigt imponerande avkastning på 126 procent, mycket bättre än jämförelseindex på 71 procent, och har belönats med fem stjärnor av Morningstar.

JP Morgan Europé Strategic Growth fond är den andra storbolagsfonden på topplistan med en nästan lika imponerande avkastning som Invesco Euro Equity. Fonden investerar främst i europeiska tillväxtbolag. Största innehav är schweiziska Nestlé och franska lyxvarubolaget LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Den schweiziska storbanken Credit Suisse har likt Invesco två fonder på listan. Båda är småbolagsfonder. Den som lyckats bästa är CS (Lux) Sm and Md Cp Germany Eq B EUR, som i huvudsak investerar i tyska små- och medelstora bolag.

Det enda svenska fondbolaget på topplistan är SEB med SEB Europafond Småbolag. Fonden har en imponerande avkastning och placerar sig som god tvåa. Fonden förvaltas sedan 2016 av Hartvig Rygaard och Daniel Ying. Tidigare ansvarig förvaltare var Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som numera förvaltar Lannebo Europa Småbolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -