Placeras deklarationstips del 1

Deklaration Det drar ihop sig till deklarationstider och nu är det hög tid att börja förbereda. Ta del av Placeras bästa deklarationstips, del 1.

Den som har en digital brevlåda får sin deklaration den 8 - 10 mars. Har du sålt aktier eller en bostad är det dags att leta fram underlagen om du inte redan gjort det. 

Ett av de vanligaste felen enligt Skatteverket, är att man inte hittar alla underlag för renoveringar eller ombyggnad, och för värdepapper att inte veta vad de köpts för ursprungligen.

Skatteverket har utvecklat nya tjänster för hjälp med bostads- och aktieförsäljning. Men ingen kan hjälpa dig att hitta dina underlag, framförallt i bostadsfallet kan det bli lite detektivarbete och då är det skönt att ha lite tid på sig.

Om du sköter dina värdepappersaffärer genom en nätmäklare kan du få hjälp med en förifylld K4-blankett, kolla med dem.

Direkt när deklarationen landar i brevlådan bör du kontrollera om någon av de förifyllda uppgifterna är fel, i sådana fall ska du kontakta den som lämnat uppgiften så de kan rätta sin kontrolluppgift till Skatteverket så fort som möjligt.

På så sätt har du fortfarande möjligheten att bara godkänna uppgifterna om de hinner ändras. Om du vill ha tidig återbäring krävs inte bara att du inte ändrar något utan också att du godkänner deklarationen senast 28 mars. Därför är det bra att vara ”på det” direkt.

Deklarera med Skatteverkets app om du bara ska godkänna deklarationen eller om det enda du ska lägga till är ett avdrag för resor till och från arbetet. Förra året var det drygt 5 miljoner som godkände de förifyllda uppgifterna utan ändringar och det är enklast att göra i appen.

Skatteverket räknar med att drygt 100 000 personer deklarerar för första gången i år. Om du är en av dem är det viktigt att anmäla ett konto där du vill ha eventuell skatteåterbäring insatt.

I år är det första gången Skatteverket inte skickar ut några utbetalningsavier eftersom hanteringen är så dyr att den inte kan motiveras. Dessutom har de flesta som deklarerar idag ett eget bankkonto.

Ett annat tips för dig som ska deklarera första gången är att skaffa mobilt BankID, digital brevlåda och ladda ner appen och kolla dina uppgifter noggrant när de kommer eftersom det kan kännas osäkert när det är första gången.

Det här är del 1 i vår artikelserie som handlar om deklarationstips 2018.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -