Ekonomiskt oberoende - en fara för samhället?

Privatekonomi: Att gå i pension i tidig ålder kan vara förenat med risker. Men förutom de privata resonemangen om ekonomi och livets mening, kan det också finnas risker för samhället?

Allt fler unga drömmer om att bli ekonomiskt oberoende för att kunna pensionera sig i tidig ålder. Men vad innebär det om för många slutar jobba och inte bidrar till samhället?

”De flesta av oss har drömmar, och tur är väl det. Men för att lyckas måste allt gå rätt väg, att jobba i rätt bransch, kunna sälja ett företag eller göra väldigt riktiga och bra placeringar. Det finns naturligtvis några sådana, men de allra flesta får ingen sådan chans”, säger Lars-Arne Staxäng, Moderaternas representant i Pensionsgruppen.

Han får medhåll av Richard Wahlund, professor i ekonomi vid Handelshögskolan:

”Jag tvivlar på att det är så märkbart många som lyckas med att bli ekonomiskt oberoende och kan sluta arbeta vid 40 år, att det skulle bli ett samhällsproblem. Stora kapital som skapas av en individ, eller en familj, investeras nästan alltid i affärsverksamheter direkt eller indirekt via finansmarknaderna vilket i sin tur skapar välstånd i samhället”.

 Richard Wahlund

De som blir ekonomiskt oberoende och pensionerar sig tidigt ligger inte samhället till last. Däremot finns det risk för att de som blir ekonomiskt oberoende och pensionerar sig tidigt inte bidrar till samhället på samma sätt, eftersom konsumtion av fritid inte beskattas. Det anser John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms Universitet.

John Hassler menar att omfattningen av problemet beror på skattesystemet men kanske framför allt inkomstfördelningen. Han tar USA, där de med höga inkomster tjänar en stor andel av alla inkomster, som ett exempel:

”Även om skattesystemet inte är så progressivt betyder det att de ändå betalar en stor del av alla skatter. Amerikanerna med de 1 procent högsta inkomsterna i USA står för knappt 40 procent av alla federala inkomstskatter. Om de plötsligt skulle sluta jobba får det förstås stora konsekvenser”.

John Hassler 

John Hassler poängterar att de dock får fortsätta betala konsumtionsskatter samt kapitalinkomstskatter vilket betyder att alla statliga inkomster inte försvinner.

I Sverige betalar de med högst inkomster en betydligt mindre andel av alla skatteinkomster eftersom inkomstfördelningen är mindre skev. Nästan exakt en procent av befolkningen 20 år och äldre hade mer än en miljon kronor i årsinkomst 2016. De betalade 10,4 procent av skatten.

Det faktum att konsumtionsskatter är viktigare minskar också de offentlig finansiella riskerna med att de allra rikaste slutar arbeta. Å andra sidan är kapitalskatterna lägre här

Pensionssystemet skulle också kunna ta stryk om alltför många siktar på ett liv utan arbete.

”Det skulle vara förödande för både pensionssystemet och Sverige om detta får stora spridningar. Redan idag så är svenska ungdomar som skaffat sig en lång utbildning senast i EU med att komma ut på sitt första heltidsjobb vid i snitt 30 år. I Storbritannien ligger åldern på 26 år. Då är det inte att tänka på att ens pensionera sig vid 65, om ekvationen skall gå ihop”, säger Lars-Arne Staxäng.

Lars-Arne Staxäng

Det medför att politiker i Sverige och många andra länder gör vad de kan för att förlänga arbetslivet för alla som är friska och kan bidra.

Faktum är att allt fler blir allt äldre samtidigt som kommande generationer inte är tillräckligt stora för att bära den ekonomiska belastning som den åldrande befolkningen medför.

”Allt hänger på att varje generation arbetar och sliter ihop till pensionsrättigheter. Pensionsrättigheter som utnyttjas av dagens pensionärer, och att du kommer att försörjas av framtida generationer”, säger Lars-Arne Staxäng.

”Sverige skulle bli ett mycket fattigare land om detta skulle bli praxis i större skala. Frågan borde istället vara. Vad ska jag syssla med, och vad ska jag utbilda mig till för att få ett riktigt intressant och roligt jobb”.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -