Teknisk analys lyser rött

Säljsignal Varning för dubbeltopp på USA-börsen. Men kan uppgången verkligen få ett så klassiskt slut?

En lavinvarning har utfärdats, i alla fall för börsens många chartiser. Dubbeltoppen är en av de mest välkända toppformationerna inom teknisk analys. Den ger en signal om att säljarna tagit överhand, och att en andra våg nedåt är på väg att rulla in.

Låt oss för underhållningens skull anta gårdagens nedgång i USA är början på just en sådan. Och så tar vi det hela från början.

USA:s ledande börsindex har befunnit sig i en paraboliskt stigande trend senaste året. Teknikaktier och FAANG har varit ledande i uppgången. Dessa bolag har fått otroligt mycket mediauppmärksamhet och en mängd nya ägare. Ingen vill stå utanför börsrallyt.

Vi har i min mening sett både entusiasm, girighet och villfarelse i marknaden. Uttalanden om att Amazon ska ta hantera i princip all världens konsumtion, och därför förtjänar att vara skyhögt värderat på börsen, är väl om något ett nytt paradigm.

Sedan i februari small det. En snabb brant nedgång skrämde livet ur finansmarknaden. Men därefter har börserna återhämtat sig lika fort. Den uppgången vi sett kallas för tjurfällan.

Återgången till det nya ”normala” och stigande börskurser fortgår precis så länge att modet växer tillbaka hos oss positiva spekulanter. Ingen vill missa vidare uppgång. Men strax under eller i höjd med tidigare rekordnivåer vänder börsen istället nedåt.

Detta är vad vi kanske upplevt under gårdagen. Men först när nacklinjen är bruten är dubbeltoppen ett faktum. Sen väntar en andra våg ned i djupet. Den är aldrig angenäm och volatiliteten ofta skyhög.

Men inga tekniska analytiker kan spå framtiden (Det kan förövrigt inga fundamentala analytiker heller). Detta är bara en av oändligt många utfall för börsen kommande månader. Men erkänn att likheterna mot skolboksexemplet på en börsbubbla i alla fall är lite kittlande.

Guldpriset befinner sig också i slutskedet av en flerårig konsolideringsfas, vilket investmentbanken Carnegies Johnny Torssell har tagit fasta på i en färsk kommentar.

Han är dock inte säker på åt vilket håll priset kommer att ta vägen, men avslutar med att guldet ofta går i motsatt riktning till börsen.

Följ Placera på Facebook.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -