Köpvärda fonder i september - så gick det

Utvärdering Trots stora börsfall i början på februari har det senaste halvåret bjudit på en stark börsutveckling. Ju högre risk man tagit i investeringarna desto bättre belönad har man blivit.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför september 2017.

Det senaste halvåret har det varit en fortsatt stark period för många av världens börser. Globalt aktieindex har stigit med knappt 11 procent mätt i svenska kronor.

Det har varit jämna börsuppgångar i stora delar av världen. De amerikanska börserna, Tokyobörsen och de asiatiska börserna har följt varandra väl med uppgångar i regionen 12,2 till 13,1 procent. De västeuropeiska börserna har inte orkat upp lika mycket och avkastat 7,6 procent.

Östeuropa har haft den starkaste börsutvecklingen och utklassat övriga regioner med en uppgång på hela 24,4 procent.

Stockholmsbörsen har haft en klart sämre utveckling och har inte stigit i nivå med övriga Europabörser. Anledningen är att flera indextunga bolag har haft en svag utveckling. Hennes & Mauritz har exempelvis backat med minus 30 procent det senaste halvåret.

I absoluta tal har alla fonderna ökat i värde. Sex av fonderna har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex, vilket vi är nöjda med. Vi gjorde ett fondbyte inför september. Blandfonden AMF Balansfond fick lämna för företagsobligationsfonden Carnegie Corporate Bond.

Carnegie Corporate Bonds är ett räntesparande med lite högre risk och kompletterar de två övriga fonderna i lågrisksegmentet. Investeringar sker i välskötta, stabila nordiska företag med bra marknadspositioner. Fonden har klarat halvåret bra och avkastat bättre än sitt kategorisnitt.

De andra två lågriskfonderna, Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability har också levererat stabila avkastningar på drygt en halv procent, vilket är bättre än sina kategorisnitt under perioden.

Annars är det som jag skrev i inledningen, ju högre risk, ju högre avkastning. Bästa avkastning har således fonderna med högst risk. Finansfonden Blackrock World Finance har avkastat knappt 20 procent, vilket placerar den högst upp mätt som avkastning. Länsförsäkringar tillväxtmarknader Indexnära har ett starkt halvår, båda fonderna har avkastat betydlig mer än globalt aktieindex och sina respektive kategoriindex.

Bland de tre fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandad. Faktorfonden Storebrand Global Multifaktor har för fjärde månaden i rad avkastat betydligt bättre än kategorisnittet. Två av fonderna har avkastat sämre än sina respektive kategoriindex. De är under hösten utbytta mot nya fonder.

Placeras två fondval av blandfonder har haft det fortsatt tufft och avkastat sämre än sina kategorisnitt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -