På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bankaktierna som delat ut längst

Börs Kanadensiska banker betraktas som några av de säkraste finansinstituten i världen. Kanada har dessutom de två banker i världen som haft en obruten årlig utdelning längst tid.

Samtliga fem kanadensiska storbanker: Royal Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal och Canadian Imperial Bank har lång och fin utdelningshistorik. Men två av landets banker sticker ut extra mycket.

Ett sätt att mäta stabiliteten och uthålligheten hos en bank och ett företag är att se hur länge och konsekvent de betalat utdelning och hur ofta utdelningen höjts.

Bank of Nova Scotia har haft en obruten årlig utdelning sedan banken grundades 1832. Det innebär att de delat ut pengar varje år under 186 år. Bankens direktavkastning ligger för närvarande på lite drygt 4 procent.

Det är den mest internationella och diversifierade av de fem stora kanadensiska bankerna. Sett till marknadsvärde är Bank of Nova Scotia tredje störst av Kanadas banker. Marknadsvärdet ligger på 94 miljarder kanadensiska dollar, vilket motsvarar cirka 600 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Toronto.

Banken handlas till ett p/e-tal på 11 för innevarande år och drygt 10 för kommande år. Största ägare är RBC Global Asset Management med en ägarandel på 5,6 procent.

Bank of Nova Scotia grundades i provinsen Nova Scotias provinshuvudstad Halifax. Affärsidén var att ge lån till köpmän som sysslade med transatlanthandel.

Verksamheten gick så pass bra att man öppnade filialer i både Boston och på Jamaica på 1880-talet. År 1900 flyttade man huvudkontoret till Toronto.

Näst längst när det gäller utdelning hamnar Canadian Imperial Bank som delat ut pengar årligen sedan 1868. Huvudkontoret ligger i Toronto. Direktavkastningen är för närvarande 4,5 procent.

Canadian Imperial Bank är minst av de fem största kanadensiska bankerna. Banken har ett marknadsvärde på 53 miljarder kanadensiska dollar, vilket motsvarar 333 miljarder kronor.

Banken grundades av grosshandlaren William McMaster den 15 maj 1867 i Toronto. Tanken var att ta upp kampen mot Bank of Montreal. Utvecklingen gick bra och redan 1874 hade banken 24 kontor runt om i landet.

William McMaster

Största kanadensiska banken är Royal Bank of Canada vars marknadsvärde uppgår till 148 miljarder kanadensiska dollar.

Näst störst är Toronto-Dominon Bank som värderas till 136 miljarder dollar. Toronto-Dominion är den kanadensiska bank med störst exponering mot den amerikanska ekonomin.

De kanadensiska bankerna har en lång historia. De har vuxit försiktigt och haft fokus på långsiktigt värdeskapande. De har vuxit i takt med att Kanada expanderat och kolonialiserats västerut.

Till riskfaktorerna idag hör att Kanadas befolkning är ett av de mest skuldsatta i världen och nu ser låneeftefrågan ut att sjunka något framöver. Samtidigt är dock landets olje- och gasindustri på uppgång efter flera års kräftgång.

Läs också: Aktien som haft utdelning i över 200 år

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -