Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Investtechs tekniska analys visar en neutral börs, men också på tre aktier i stigande trendkanaler.

Aktier i stigande trendkanaler har enligt Investtech presterat bättre än börssnittet, men andra indikatorer kan stärka eller försvaga trendbilden.

Kursen har passerat det tidigare motståndet vid cirka 570 punkter på medellång sikt vilket ger något förbättrade utsikter för börsen. Men det finns flera toppar strax över dagens nivå, och enligt Investtechs matematiska algoritmer utgör 578 punkter ett särskilt starkt kortsiktig motstånd. Här indikeras många investerare anse aktierna är dyra vilket kan locka till vinsthemtagning och kursfall.

Skulle optimisterna fortsätta att dominera och pressa upp kursen över cirka 580 punkter kommer det innebära ytterligare förbättrade förutsättningar i och med den stigande trendkanalen. Men då återstår de mest kritiska motstånden, mellan cirka 596–600 punkter. Här kommer det krävas högt köptryck för en etablering över motståndet, vilket skulle indikera att det skett ett större positivt skifte som öppnar upp för ytterligare uppgång innanför trendkanalen.

Investtechs kortsiktiga och långsiktiga hausseindex indikerar båda att det är en övervikt av pessimistiskt inställda investerare på börsen just nu.

Investtechs Insiderbarometer indikerar att insiders tror på fortsatt uppgång. Speciellt är köpandelen hög på kort sikt – 80 procent den senaste månaden.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

 

Trelleborg AB ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt och fortsatt uppgång innanför den indikeras. Under måndagen bröts motståndet från tidigare toppar vid 211 kronor. Det utlöste en köpsignal från en rektangelformation som enligt teknisk analys-teori indikerar att det, efter en tids konsolidering med jämvikt av köpare och säljare, skett ett större positivt skifte och att aktien därmed återupptagit den stigande trendkanalen.

Det saknas motstånd över dagens nivå vilket indikerar att uppsidan är stor, samtidigt som det finns stöd vid 210-211 kronor. Dagens kurs kan därmed vara en god ingångskurs.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Boliden ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt och enligt Investtechs forskning signaleras ytterligare uppgång då dessa aktier historiskt presterat en genomsnittlig meravkastning mot börssnittet på 1,9 procentenheter på tre månaders sikt.

Kursen utmanar motstånd från toppar, i första hand vid 300 kronor. Det kan finns säljare på dessa nivåer vilket kan ge reaktioner ned. Positiv volymbalans och stigande RSI indikerar emellertid att köparna är aggressiva, vilket ökar möjligheten att kursen passerar motstånden.

Insiderhandel är positiv enligt Investtechs Insiderbarometer, bland annat på grund av att ett köp rapporterades den 23 februari. Det indikerar att insiders tror på uppgång baserat på fundamentala andledningar och det understödjer den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Enligt Investtechs algoritmer är det en stigande trendkanal som dominerar just nu i Ericsson B. Det indikerar att optimismen är ökande och forskning visar att aktier med detta kursmönster tenderar att överprestera jämfört med börssnittet.

Det finns också tekniska varningssignaler, som försvagar trendbilden. Enligt Investtechs forskning är volymbalans en indikator man med fördel kan använda för att förstärka eller försvaga signaler från andra typer av tekniska indikatorer. Ericsson-aktien faller normalt på dagar med hög handelsvolym och stiger på dagar med låg handelsvolym, vilket försvagar trendbilden.

Det finns också flera toppar strax över dagens kurs som utgör potentiella motstånd. Algoritmerna bedömer att nivåer mellan 58-59 kronor utgör särskilt starka motstånd.

Investtechs rekommendation: Neutral.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Följ Placera på Facebook.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -