Powells tal avgör börshumöret

Makrokommentar Oron för en kraftig amerikansk ränteuppgång har börjat lägga sig. Viktigt för börshumöret framöver blir det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller i veckan.

Förra veckan var fortsatt lite stökig på världens finansmarknader men när den kan summeras så är ändå flertalet börser upp och den svenska börsen mäktade med en uppgång på 1,1 procent. Den amerikanska börsen avslutade veckan starkt vilket ser ut att ha spritt sig till Asien under måndagen och kan ge den här börsveckan en hygglig start även i Europa.

Oron för stigande amerikanska marknadsräntor har lagt sig rejält men riskerar att återkomma i närtid beroende på hur olika pris- och lönesiffror kommer in. Den tioåriga marknadsräntan, vars uppgång i hög grad bidrog till finansoron, har nu sjunkit till 2,85 procent efter att ha varit uppe i 2,96 mot slutet av förra veckan.  

Central för tron på hur Federal Reserve kommer att agera blir det tal som den nytillträdde chefen Jerome Powell ska hålla på onsdag med efterföljande frågestund. Ett mjukt budskap kan säkert ge ett litet börsrally och tvärtom om han lutar åt det mer hökaktiga hållet. Så mycket fokus på det under veckan liksom på det prisindexför privat konsumtion som publiceras på torsdag.

Även inflationssiffrorna för EMU-området är högintressanta eftersom de väntas visa på fortsatt mycket lågt inflationstryck i EMU-området. Det innebär att ECB får svårt att agera och kan möjligen sätta lite press på euron. Den siffran publiceras på torsdag.

Börshumöret lär också komma att påverkas av inköpschefen för februari som publiceras i en rad länder under torsdagen. Väntat är stabila index på en hög nivå.

För svenskt vidkommande kan konstateras att det överraskande svaga inflationsutfallet för januari fick stora effekter på krona och räntor. Euron har åter passerat 10-kronorsnivån och en dollar kostar 8,14 kronor. Möjligen skulle starka konjunktursiffror kunna vända på den negativa trenden och i veckan som kommer publiceras bland annat Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer, BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal samt inköpschefsindex för februari. Men det mesta tycks annars tala mot den svenska kronan i närtid. 

Mot slutet av veckan början finansmarknaden också att ladda för söndagens parlamentsval i Italien och de tyska socialdemokraternas omröstning kring samarbetet med Angela Merkels kristdemokrater.

Måndag

ECB-chefen Mario Draghi håller tal och eftersom han tidigare uttryckt viss oro över eurostyrkan så kan han kanske kommentera detta igen. Kan ge viss negativ effekt på euron.

Tisdag

Konjunkturinstitutet och Eurostat publicerar de senaste resultaten från sina respektive enkätundersökningar av humöret hos hushåll och i näringslivet. Den något negativa trenden väntas ha fortsatt men nedgången sker från en hög nivå. Ändå ett första oroande tecken på att konjunkturen kan vara på väg att dämpas.

Onsdag

Inflationen i EMU-området väntas ha varit fortsatt mycket låg i februari vilket lär dämpa förväntningarna på att ECB kommer att agera i närtid. En siffra som avviker från prognosen lär få hyggligt stor effekt på valutamarknaden. De svenska BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal väntas visa på hög tillväxt och det finns nog utrymmen för positiva överraskningar efter mycket starka produktionssiffror mot slutet av förra året. Dagens höjdpunkt är dock Fed-chefen Jerome Powells första viktiga tal sedan han tillträdde på posten. Talet publiceras klockan 14.30 och sedan följer en utfrågning i senaten klocka 16.00.

Torsdag

Inköpschefsindexen för industrin i februari rullas ut på bred front. Små förändringar väntas och eftersom det i så fall indikerar fortsatt hög tillväxt kan det ge riskviljan på finansmarknaden en skjuts uppåt. Håll dock koll på delindexet över kostnader som kan ha rusat i höjden och ge räntorna en boost.

Fredag

Veckan avslutas lugnt på makroområdet med producentpriser i EMU-området som huvudnummer. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -