USA-räntor skrämmer placerarna

Makrokommentar Faran för stigande amerikanska räntor fortsätter att göra investerarna nervösa och bidrar till ryckiga börser. På kort sikt riskerar det här mönstret att bestå.

Även om det numera är betydligt lugnare på finansmarknaden än i inledningen av februari så finns helt klart en oro för den framtida utvecklingen kvar. Det här har bland annat synts i utvecklingen för den amerikanska börsen där samma mönster nu återupprepats under flera dagar.

Handeln har sett hoppingivande ut under stora delar av dagen men när börsstängningen närmat sig har investerarna ändå tappat modet. Så när den amerikanska börsutvecklingen för veckan (torsdag – torsdag) ska summeras hamnar den ändå till slut på minus.

Bättre har det gått för börserna i Europa men så hade man inte heller riktigt samma kraftiga rekyl uppåt under förra veckan.

Volatilitetsindex (VIX) för den amerikansk börsen har visserligen sjunkit något men ligger fortfarande på ett värde kring 18, rejält över den nivå runt 10 som var närmast allenarådande under 2017. Även det ett tecken på bestående nervositet.

Striden i investerarkollektivet om den framtida börsutvecklingen står fortsatt mellan konjunkturoptimister och räntepessimister och det är utvecklingen i USA som närmast helt dominerar bilden. De förra räknar med att god fart i ekonomin även fortsatt ska bidra till högre vinster som i sin tur motiverar högre aktiekurser medan de senare befarar att stigande marknadsräntor slutligen ska knäcka den långvariga börsoptimismen.

Ett tecken på att räntepessimisterna för tillfället har ett litet övertag var reaktionen efter onsdagens publicering av det penningpolitiska protokollet från den amerikanska centralbankens senaste räntemöte. Protokollet genomsyrades av en påfallande optimism kring den ekonomiska utvecklingen men också en tro på att inflationen hade goda förutsättningar att stiga.

Det bidrog sammantaget till lite högre räntor och fick börserna på fall. Nu är tre ytterligare räntehöjningar under det närmaste året i princip helt inprisade samtidigt som tioårsräntan närmat sig symboliskt viktiga 3 procent.

Att det även finns andra tecken på att inflationstrycket i amerikansk ekonomi kan vara på väg att växla upp bidrar till nervositeten. Exempelvis visade veckans preliminära inköpschefsindex för februari det högsta kostnadstrycket på närmare fem år i amerikansk ekonomi.

I Sverige har räntorna rört sig åt andra hållet efter det överraskande låga inflationsutfallet i januari.

På valutasidan har den amerikanska dollarn återhämtat lite förlorad mark och till det bidrar både en tro på framtida amerikanska räntehöjningar och stigande amerikanska långräntor samt att torsdagens penningpolitiska protokoll från ECB:s senaste räntemöte tolkades åt det lite mjukare hållet. Fortsatt mycket låg inflation i EMU-området och en stark euro väntas bidra till att ECB dröjer med att signalera en mer omfattande penningpolitisk åtstramning.

Den svenska kronan har försvagats rejält och det är givetvis det låga inflationsutfallet som spökar även här.

Nu laddar finansmarknadens aktörer för en spännande amerikansk makroskörd i nästa vecka med bland annat tal av nya Fed-chefen Jerome Powell och prisindex för privat konsumtion. Det troliga scenariot är att nervositeten på finansmarknaden består till dess.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -