Pantat att sälja Tomra nu?

Rapportkommentar: Sedan vår senaste analys av norska återvinningsföretaget Tomra har aktien stigit 40 procent och till en ny rekordnivå. Prislappen är högre än tidigare – men vore det pantat att sälja aktien enkom därför?

I onsdags redogjorde Tomra för räkenskapsåret 2017 och resultaten var bättre än förväntat. Marknaden svarade positivt och aktien har stigit 6-7 procent sedan rapportsläppet. Enligt Facset-konsensus värderas bolaget till p/e 29 på 2018-års väntade vinst, vilket är en högre värdering än tidigare.

Även i relation till försäljningen är prislappen magstark. Idag betalar vi 2,6-gånger årets väntade omsättning för bolaget. Direktavkastningen väntas bli 1,7 procent.

Men Tomra är ett speciellt bolag med en dominerande ställning på ocyklisk marknad - där den strukturella tillväxten långsiktigt är stark. Och värderingen är satt därefter.

Hur den höga prislappen sen bästa hanteras beror på om du är nytilltänkt eller gamla ägare i bolaget, samt vilken tidshorisont som placeringen får i just din portfölj. Mer om detta senare.

Affärsområdet Collection minskade intäkterna med 6 procent i fjärde kvartalet. Mycket på grund av en lägre aktivitet i Tyskland, vilket var väntat då ersättningscykeln där närmar sig sitt slut. Även på helåret backade intäkterna av samma anledning.

Detta har analytikerna också tagit fasta på i sina framtidsvisioner. Försäljningen väntas stärkas något under 2018, men sedan minskar intäkterna marginellt inom Collection för både 2019 och 2020.

Olika typer av leasing erbjuds redan på maskinparken. Men i Australien prövar Tomra att på egen hand drifta återvinningsstationer. Tillsammans med bolaget Cleanaway sköts även bortforsling av materialet till större sorteringscenter.

Satsningen är ung och har kostat 57 miljoner norska kronor i fjärde kvartalet, och totalt 68 miljoner norska kronor under 2017. Målet är att det ska bli 280 anläggningar. Extra intressant är att 60 stycken kommer vara fullt automatiserade. Den första togs i drift 1 december 2017 och utrullningen fortsätter under kommande månader.

Hur lönsamt upplägget blir återstår att se. Kostnaderna ökar under uppstarten. Men satsningen väntas ge stabilare intäkter över tid och fler intäktsben är bra. Detta visar också att bolaget har möjlighet att bredda och växa på nya sätt inom närliggande återvinnings- och insamlingsnischer.

Runt om i världen är återvinningen långt ifrån så välutbyggd som i Sverige. Bara 2 procent av den nuvarande plastproduktionen återanvänds fullt ut – 30 procent lämnas vind för våg i naturen och 40 procent hamnar på stora skräpberg. Här finns massor att göra.

En växande medelklass konsumerar mer förpackade varor och e-handeln lämnar efter sig mycket skräp i form av papp- och plastförpackningar. Allt detta måste tas om hand och Tomra har i sin ledande ställning goda möjligheter att vinna mark.

Det andra verksamhetsbenet rymmer automatiserade sorteringsmaskiner främst för färskvaror inom livsmedelsindustrin. En mindre affär är sorteringsmaskiner till gruvindustrin. Precis som för pantmaskiner är bolaget marknadsledare globalt, om än med än lägre marknadsandel än för panten (75 procent). Av den aktuella marknad äger Tomra 25 procent.

Andelen av omsättningen har vuxit successivt och efter förvärvet av nyazeeländska Compac är intäkterna numera jämt fördelade mellan insamling och sortering.

Sorteringsverksamheten växer. Justerat för förvärvet och i lokala valutor ökade intäkterna med 12 procent under sista kvartalet. Orderingången nådde en ny rekordhögstanivå, vilket genererat en backlog på 1 147 miljoner norska kronor. Av dessa ryms 275 miljoner norska kronor inom nytillskottet Compac.

Världshandeln med färskvaror blir hela tiden mer omfattande. Med en intelligentare sortering kan onödiga transporter minimeras. Skadade livsmedel sorteras bort redan i avgångslandet, vilket minskar onödig vikt och sparar på miljön.

På årsbasis ökade Tomra intäkterna på alla redovisade geografiska marknader. Försäljningen steg till 7 432 miljoner norska kronor och resultatet per aktie blev 4,13 norska kronor. Utdelningen föreslås höjas till 2,35 norska kronor per aktie.

Som grafen visar tror analytikerkåren att omsättningstillväxten stagnerar under de närmaste åren. Men lönsamheten fortsätter utvecklas positivt. Förutsättningarna är också anledningen till att fler analytiker är mer negativa till aktien än tidigare.

Prognoserna inkluderar dock inte förvärvsmöjligheten. Bolaget har goda finansiella muskler och en nettoskulden på bara 0,6 gånger fjolårets EBITDA-resultat. Soliditeten är över 50 procent. Redan år 2020 tror analytikerna att bolaget ruvar på en nettokassa om inget oväntat sker.

Men en vinstmultipel kring 30 är i högsta laget. Därför bör nya aktiespekulanter skynda långsamt in i Tomra. Trots en hög värdering hör återvinningsbolaget hemma i en långsiktig aktieportfölj.

Rådet blir det samma som i analysen från förra våren. Köp aktien, men helst på tillfälliga dippar och dela upp inköpen över lång tid. Har aktievikten vuxit för tung i portföljen efter denna uppgången skala ner så andelen blir rimlig.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tomra Systems Köp 141,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -