Börsen kring noll, Björn Borg backar

Börsen Stockholmsbörsen har inlett fredagens handel nära nollstrecket. Efter en ny intensiv rapportmorgon backade Alimak och Björn Borg i öppningshandeln.

Vid 9.40-tiden var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat vid nivån 1.574. Omsättningen uppgick då till 1,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Allmänt var indexrörelserna begränsade i Europa på fredagsförmiddagen sedan USA-börserna tappat fart på torsdagskvällen och stängt svagt upp. USA-terminerna var 0,2 till 0,4 procent högre på fredagsförmiddagen.

Inom det svenska storbolagsindexet var rörelserna överlag begränsade. SCA var bäst presterande med nära 3 procents uppgång sedan Nordea höjt aktien till köp.

Verkstadsjättarna Volvo, Sandvik och Atlas Copco hämmade indexutvecklingen med 0,4 till 1,0 procents nedgång.

Utanför indexet tappade bygghissbolaget Alimak drygt 6 procent i spåren av att resultat och intäkter inte nått upp till SME-konsensusprognosen. Att intäkter endast steg organiskt med 4 procent under det fjärde kvartalet, lägre än de 11 procent som uppnåddes under januari till september, "har en nära koppling till projekttiming", skrev vd Tormod Gunleiksrud i bokslutsrapporten, och nämnde även ogynnsam timing som förklaring till en organiskt minskande orderingång.

Björn Borg backade 3,2 procent. Klädbolagets underliggande nettoomsättning minskade med 7,2 procent i det fjärde kvartalet och rörelseresultatet sjönk till 17 miljoner kronor (21).

Micro Systemation tappade 6,5 procent efter att vd Joel Bollö och styrelseledamoten Örjan Gatu meddelat om försäljning av aktier för drygt 6 respektive cirka 33 miljoner kronor.

Bränslecellsbolaget MyFC:s rörelseförlust ökade till 39 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (-6,5). Aktien tappade 9 procent på First North. På samma lista var Heliospectra drygt 3 procent upp sedan det rapporterat om en halvering av förlusten till -7,5 miljoner kronor (-15,4).

Inom fastighetssektorn var NP3 svagt upp medan D Carnegie tappade nära 3 procent efter rapporter. Balder, som släppte siffror på torsdagen, ökade runt 3 procent. Nordea har höjt den sistnämnda fastighetsaktien till behåll.

I spåren av torsdagens bokslut har Handelsbanken höjt rekommendationen för Sobi från minska till öka. Jefferies har i sin tur höjt riktkursen för Sobi till 154 kronor (143) samt upprepat köp. Aktien steg kring 2 procent till 134 kronor.

Handel i Livihop, som erbjuder personlig assistans till individer med funktionsnedsättning, har inletts på First North. Aktier bytte händer kring nivån 15:30 mot en teckningskurs i bolagets nyemission om 15 kronor per aktie.

På fredagsförmiddagen har protokollet från det senaste Riksbanksmötet publicerats. Ingen amerikansk statistik av tyngd väntas på fredagen, men kavalkaden av Fed-tal fortsätter i oförminskad omfattning. Marknadsspekulationerna om hur många Fed-räntehöjningar det blir i år fortsätter och föranleder rörelser för USA-räntor och dollarn samt i sin tur börserna.

Diagram: Intradagutveckling OMXS30

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -