Tuff tid för kryptoplacerare

Krypto Världens kryptoinvesterare har haft en tuff start på året. Bara två av världens tio största kryptovalutor ligger på plus sedan årsskiftet. Samtidigt har värdet på världens samlade kryptovalutor rasat.

Totalt finns det 1517 kryptovalutor som värderas till sammantaget 447 miljarder amerikanska dollar. I början av året var värdet på världens samlade kryptovalutor runt 800 miljarder dollar, enligt coinmarketcap.com. Det innebär ett ras på cirka 45 procent. Sedan årsskiftet har det tillkommit drygt hundra nya kryptovalutor. 

Världens överlägset största kryptovaluta är dock fortfarande Bitcoin, vars samlade värde uppgår till 179 miljarder dollar. Det innebär att kryptovalutan backat med drygt 20 procent sedan årsskiftet.

Bitcoin handlas nu för 10 449 dollar, som lägst i år har kryptovalutan varit nere strax under 6000 dollar. Det skedde den 9 februari i år. Den 16 december förra året nådde Bitcoin sin hittills högsta notering på 20 089 dollar per Bitcoin.

Svagast av de tio största kryptovalutorna var dock Ripple gått. Rippleskursen har rasat med hela 57 procent sedan årsskiftet.

Även kryptovalutorna Cardano och Bitcoin cash har fallit kraftigt med 51 respektive 48 procent.

Bakom kryptovalutornas kräftgång ligger främst regulatoriska faktorer. Allt fler länder vill reglera och övervaka handeln med kryptovalutor, alternativt helt förbjuda den. 

Världens centralbanker har vid upprepade tillfällen varnat för kryptovalutorna. Centralbankerna vill ha mer kontroll. ECB:s centralbankschef Matio Draghi sa så sent som i mitten av februari att: ”Digitala valutor ska betraktas som investeringar med mycket hög risk.”

ECB håller just nu på och ser över riskerna för eurozonen när det gäller handeln med kryptovalutor. Kryptoinvesterare kan också förvänta sig att det kommer att komma ett regulatoriskt ramverk även på den amerikanska marknaden framöver. 

Åsikterna går vitt isär när det gäller kryptoinvesteringar. Förespråkarna ser fördelar med just avsaknaden av statlig kontroll medan motståndarna ser just detta som kryptovalutornas stora nackdel. Ursprungligen uppfanns Bitcoin 2009 för att skapa en valuta som är oberoende av stater, centralbanker och finansinstitut.

En annan punkt som kritikerna ofta tar upp är den stora energiåtgången när det gäller transaktioner med digitala valutor.

Det har också blivit svårare att handla med kryptovalutor. Ett flertal av världens största banker som Lloyds, JPMorgan Chase, Citigroup och Bank of America har förbjudit köp av kryptovalutor med kreditkort.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -