Skuldfällan är långt borta – eller?

Privatekonomi: Semesterresor, nya bilar och renoveringar. Ibland räcker inte pengarna. Att dra på sig skulder är något vi till varje pris vill undvika, men har man väl halkat dit kan det ta lång tid att komma på fötter igen.

Antalet personer med en första skuld som betalas och avskrivs har ökat hos Kronofogden. Delvis kan det bero på slarv, enligt Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

"Det kan bero på att man missar att betala en räkning, men ibland att man är lite på marginalen. Precis då har man inte råd men sen så dyker det upp pengar och då betalar man. Bra att tänka på är att staten bara går ut med en påminnelse innan ärendet går vidare till Kronofogden, det kan handla om en felparkeringsavgift eller trängselskatt", säger Johan Krantz.

Även om du betalar skulden kan det stå dig dyrt om ditt ärende redan gått hela vägen till Kronofogden. En månad efter den första fakturan skickades kan företaget som du är skyldig pengar börja ta ut en ränta på ditt belopp, så kallad dröjsmålsränta. Den ökar för varje dag du inte betalar din skuld.

Om du inte betalar påminnelsen kan du få ett inkassokrav med pålagd inkassoavgift. Och om inkassobolaget inte får din betalning skickar de kravet vidare till Kronofogden och du får ett betalningsföreläggande som är sista chansen att betala, eller protestera mot kravet om du skulle anse att det är felaktigt.

Förutom alla kostnader är risken överhängande att du får en betalningsanmärkning om ärendet når Kronofogden även om du betalar skulden direkt. En betalningsanmärkning kan göra det svårt för dig att få banklån, teckna olika former av abonnemang, handla på avbetalning och så vidare.

Det är lätt att fastna i ett dåligt mönster. Antalet personer som har skulder minskar men totalsumman ökar. Från drygt 72 miljarder kronor 2016 till knappt 79 miljarder kronor 2017. Medianskulden är 53 660 kronor.

Det beror på att när utgifterna börjar bli stora tar många ett nytt lån. De som redan har skulder lånar alltså mer, och när de inte kan betala så växer skulderna kontinuerligt på grund av räntan.

Många tycker att det är skamfullt att inte klara av att hantera sin ekonomi men om det börjar gå åt fel håll är det oerhört viktigt att inte stoppa huvudet i sanden. Det lönar sig att agera i ett tidigt skede.

Var aktiv och ta kontakt med dem du ska betala till. De flesta kommer att säga att det är helt okej, att du kan få dela upp betalningen eller skjuta upp den.

Det finns också skuldrådgivare på kommunerna som kan hjälpa till, även om de oftast prioriterar dem som varit skuldsatta under en längre tid.

Om det har gått riktigt långt och du är så skuldsatt att du inte kan betala av dina skulder på 10-15 år, går det att ansöka om skuldsanering en möjlighet som allt fler nyttjar. Det beror på de nya skuldsaneringslagarna som trädde i kraft den 1 november 2016 och som gör det enklare att söka och genomgå en skuldsanering.

Bakgrunden till lagändringen är att väldigt många människor levt under knappa ekonomiska förhållanden under lång tid.

"Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen", säger Per-Olof Lindh enhetschef på Kronofogden.

Förra året fick Kronofogden in cirka 19 000 ansökningar om skuldsanering, jämfört med drygt 12 300 under 2016. Det motsvarar en ökning med 54 procent.

Baksidan är att ökningen bidrar till långa väntetider för de som ansöker. För närvarande tar det cirka fyra och en halv månad innan handläggningen startar.

60-65 procent av alla som ansöker får igenom skuldsanering men det finns egentligen ingen gräns för hur många som kan få hjälp. Kronofogden baserar sitt beslut på hur stor skuldstorleken är i förhållande till betalningsförmågan. Andra kriterier är hur skulderna har uppkommit, och om man under resans gång visat en vilja, eller om man har försökt hålla sig undan. Prövningarna görs dock i enskilda fall.

Om Kronofogden fattar ett beslut om skuldsanering så löper det under en femårsperiod. Beroende på vad du har för inkomster får du ett belopp fastställt som du betalar av månadsvis under fem år, sedan skrivs den totala skulden av oavsett om den är på 100 000 kronor eller tio miljoner kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -