Ingen brådska med Eltel

Aktieanalys Eltel lägger bakom sig ett jobbigt 2017. Arbetet med att stöpa om verksamheten pågår för fullt, men mycket jobb återstår. Vi känner ingen brådska med aktien.

För några veckor sedan kunde Eltel fira treårsdagen för sin notering på Stockholmsbörsen. Det har som bekant inte varit någon vidare lyckad period för vare sig bolag eller aktie. Introduktionskursen var 68 kronor och de första månaderna var bra. Aktien sökte sig snabbt upp mot 100 kronor.

I oktober 2016 tvingades dock Eltel vinstvarna inför sitt tredje kvartal. Projektförluster i Afrika var huvudorsaken till varningen. Det visade sig dock ganska snart att problemen i Eltel inte bara gällde projekt i Afrika.

Ytterligare ett par vinstvarningar följde i snabb takt. Nytillträdda vd:n Håkan Kirstein tvingades konstatera att läget i bolaget var betydligt värre än befarat. Surdegar gömde sig lite här och var. Läget var så allvarligt att tidigare vd:n Axel Hjärne polisanmäldes för misstänkt bokföringsbrott och/eller svindleri.

Under 2017 har det rensats i alla delar av Eltel. Hela ledningen i bolaget har bytts ut och i princip hela styrelsen är också ny. Verksamheter har sålts av och kassan har fyllts på i en nyemission.

Arbetet med att få ordning på Eltel kommer dock att pågå även under 2018 och 2019. Det finns fortfarande problemprojekt inom Power-divisionen som måste jobbas igenom med låga marginaler och som kommer att tynga resultaten.

Att räkna allt för optimistiskt i sina anbud är kostsamt för alla bolag. Eltel verkar dock i en lågmarginalbransch och då räcker det med ett par problemprojekt för att vinsterna ska krypa ned mot nollstrecket. Eltels Power-division rapporterade rörelseförluster för såväl helåret 2017 som i fjärde kvartalet enskilt på grund av nedskrivningar och avsättningar i en handfull projekt.

Power och Communication är de två verksamheter som Eltel satsar på framöver. Alla andra verksamheter har satts på säljlistan och stoppats in i ett affärsområde kallat Other. Det mesta är vid det här laget sålt eller avtalat om försäljning.

Eltel är från början en avknoppning från finska Fortum. Bolaget levererar olika typer av tekniska tjänster för el- och telekomnätverk. Eltel gör allt från att bygga, underhålla och drifta nätverken.

Efterfrågan drivs av behov att uppgradera åldrade nät, teknisk utveckling och ny lagstiftning. Den underliggande tillväxten i Eltels marknader har de senaste åren legat kring 4-5 procent om året.

Affärsrelationerna är ofta långa och Eltel jobbar till stor del med ramavtal vilket gör att bolaget har koll på cirka 75 procent av intäkterna ett år i förväg. Tjänsterna är dock inte unika och konkurrensen är hård. Eltels bruttomarginal har historiskt legat på bara 12-13 procent.

Geografiskt är Norden, Polen och Tyskland Eltels huvudmarknader. Sverige, Finland och Norge svarade tillsammans för cirka 75 procent av omsättningen i bolaget under 2017.

Av de två kärnområdena Communication och Power är det förstnämnda både större och mer lönsamt. Communication omsatte under fjolåret 730 miljoner euro jämfört med Powers 470 miljoner. Power gick som sagt med förlust på rörelsenivå medan Communication rapporterar en operativ rörelsemarginal på 4,7 procent för helåret.

Inom Communication är det framför allt utrullning av fiber som drivit på efterfrågan under fjolåret. Omsättningen för helåret ökade något trots att vissa mindre verksamheter sålts av. Vd Håkan Kirstein skriver i sitt vd-ord att han ser goda möjligheter att förbättra utnyttjandegraden inom Communication framöver, och därmed också lönsamheten. Flera aktiviteter pågår för att uppnå detta.

Inom Power är det framför allt inom så kallade Smart Grids som ökat medan andra områden haft det jobbigare. Även inom Power har vissa verksamheter sålts av under året och omsättningen föll både på helåret och i fjärde kvartalet.

Håkan Kirstein skriver dock i bokslutsrapporten att marknadsförutsättningarna för Power är goda framöver och han förväntar sig god tillväxt och lönsamhet när de problemprojekt som för närvarande tynger området väl är genomarbetade. Det väntas dock vara helt avklarat först mot slutet av 2018.

Eltel flaggar för att även 2018 och 2019 kommer att tyngas av kostnader för den pågående omstöpningen av bolaget. Några prognoser för hur stora dessa kommer att bli lämnas inte.

De analytiker som bevakar Eltel räknar enligt SME Direkts sammanställning i snitt med att omsättningen backar med 9 procent under innevarande år. Den operativa rörelsemarginalen (ebita) väntas samtidigt klättra från fjolårets negativa territorium till 3,1 procent. Vinst per aktie väntas landa på 0,10 euro.

För 2019 väntas en oförändrad omsättning men en ytterligare förbättrad lönsamhet. Vinsten per aktie stiger då till 0,21 euro.

Snittprognoserna innebär p/e-tal på 26,7 respektive 13,3.

För 2017 lämnas ingen utdelning. Analytikerna räknar i snitt med direktavkastningar på 1,8 procent respektive 4,1 procent de kommande två åren.

Eltel-aktien har återhämtats en del sedan slutet på sommaren. En hygglig rapport för det tredje kvartalet bidrog till att lyfta kursen under hösten. Reaktionen på bokslutsrapporten blev dock negativ.

Känslan är att det kommer att ta tid innan Eltel har rensat ut alla surdegar ur böckerna. Risken finns att det dyker upp nya obehagliga överraskningar längs vägen eller att arbetet tar längre tid än väntat. Sikten framåt är överlag dålig.

Det lär å andra sidan inte krävas mycket för att lyfta aktien från dagens nivåer. Kursen är fortfarande cirka 45 procent lägre än före den första vinstvarningen i oktober 2016.

Vi känner sammantaget ingen större brådska att kasta oss över Eltel-aktien och behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Eltel Neutral 27,36 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -