Konstant högvärderad, men köpvärd

Aktieanalys. Alfa Lavals vinstmotor Marine varvar upp igen efter en lång och djup svacka. Det väntas bidra till en stark resultatförbättring de kommande åren.

Det lossnade ordentligt för Alfa Lavals affärsområde Marine under slutet av 2017. Efter ett antal år med mycket låg aktivitet inom varvsindustrin vände det uppåt under fjolåret och det har lett till en förbättrad orderingång för Marine de senaste kvartalen. Redan det tredje kvartalet 2017 var starkt men i fjärde kvartalet steg nivån ytterligare.

Under 2017 ökade kontrakteringen av nya fartyg med cirka 50 procent. Det tar lite tid innan detta leder till ökad orderingång för Alfa Laval. Pumpsystem ligger tidigast i processen och det är också huvudsakligen där Alfa Laval noterat en kraftigt förbättrad orderingång under fjolåret.

I fjärde kvartalet ökade orderingången för Marine-divisionen med hela 62 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Det var klart bättre än väntat. Det hinner normalt sett gå 9-12 månader mellan order och intäkt för Alfa Lavals Marine-division så omsättningen har ännu inte börjat röra sig uppåt. Däremot förbättrades lönsamheten kraftigt jämfört med ett svagt kvartal för ett år sedan.

Att det äntligen börjar lossna för Marine-divisionen är viktigt för Alfa Laval. Det var för några år sedan den klart mest lönsamma av bolagets tre huvuddivisioner och något av en vinstmotor i koncernen. Rörelsemarginalen var 2015 en bit över 20 procent. För 2017 stannade den dock vid 16,4 procent. En återhämtning för Marine öppnar således möjligheter till bra vinsttillväxt de kommande åren.

Bidragande till en förbättrad efterfrågan för Marine-divisionen är även utlovat tuffare lagstiftning för rening av ballastvatten inom sjöfarten. Den nya ballastkonventionen har skjutits något år på framtiden men orderingången på Alfa Lavals Pure Ballast-system är redan på väg upp. Alfa Laval har tidigare uppskattat totalmarknaden för ballastsystemen till cirka 75 miljarder kronor.

Vid sidan om den svaga varvsindustrin har även den svaga oljesektorn varit ett problem för Alfa Laval de senaste åren. Ett lågt oljepris har dragit ned investeringsviljan vilket påverkat efterfrågan inom divisionen Energy negativt. Marknaden har dock stabiliserats under 2017 och Energy rapporterade en 10 procent högre orderingång under året.

Vd Tom Erixon konstaterade i samband med bokslutsrapporten att oljepriset stabiliserats på en nivå där vissa investeringar åter genomförs, bland annat off-shore.

Tom Erixon

Det finns dock strukturella hinder för oljepriset att stiga kraftigt från dagens nivåer. Det viktiga är att oljepriset inte dippar för mycket utan uppvisar en fortsatt motståndskraft kring 50-60 dollar fatet.

Divisionen Food and Water hade ett stabilt 2017 med 4 procent högre omsättning och en klart förbättrad lönsamhet. Orderingången steg dryga 9 procent under året. Det var bland annat bryggerier som drev orderingången liksom generell livsmedelsindustri.

Geografiskt är USA och Kina Alfa Lavals största enskilda marknader. Bolaget position på världens tillväxtmarknader är stark och Asien svarar totalt för 40 procent av orderingången i koncernen. Europa står för 37 procent och Nordamerika för 17 procent.

Sett till helåret 2017 noterades en stark orderförbättring i Asien, upp 29 procent. Varvsindustrins förbättring noteras bland annat i en kraftigt ökad orderingång i Sydkorea. Norden gick bra med 12 procents högre orderingång medan Nordamerika ökade 7 procent.

Sammantaget var Alfa Lavals resultat i det fjärde kvartalet 9 procent bättre än väntat. Orderingången överträffade förväntningarna med 6 procent.

Alfa Lavals vinst per aktie steg med 30 procent under 2017 och analytikerna räkna med två starka år till innan vinsttrenden mattas av något. I SME Direkts sammanställning ligger snittprognosen för vinst per aktie innevarande år 24 procent högre än 2017. Året därpå väntas en vinsttillväxt på 18 procent.

Tillväxten på översta raden väntas uppgå till knappt 6 procent i år och nära 9 procent 2019. Samtidigt väntas marginalerna förbättras. P/e-talen för de närmaste åren ligger i dagsläget på 22,5 respektive 19,1. Justerat för nettoskuldsättning värderas Alfa Laval till 12,9 gånger 2019 års justerade rörelseresultat, ev/ebita.

Alfa Laval-aktien är så gott som alltid högt värderad. Bolaget har starka positioner inom områden och geografier med långsiktigt ljusa tillväxtutsikter. Den ökade exponeringen mot varvsindustrin har gjort verksamheten mer cyklisk vilket har varit en nackdel de senaste åren och tyngt såväl resultat som aktiekurs.

Med en tydlig uppgång i fartygskontrakteringarna i fjol vänds dock läget till en fördel. Orderboken inom Marine-divisionen har ökat under 2017 och allt talar för att de kommande åren blir betydligt bättre för området. Med ökade volymer följer även förbättrade marginaler och det bör ge en bra skjus åt Alfa Lavals resultat.

Kombinationen av lägre nettoskuld och förbättrade resultat öppnar dessutom möjligheten för nya större förvärv i Alfa Laval. Tom Erixon sade i samband med bokslutsrapporten att bolaget letar förvärv inom samtliga tre huvuddivisioner. Food & Water står dock lite extra i fokus.

Som alltid är värderingen väldigt hög i Alfa Laval. Med stark vinsttillväxt är dock en hög värdering motiverad. Vinstmultiplarna faller undan snabbt när vi blickar en bit framåt. Aktien bör därför på lite sikt ha mer att ge om bolaget kan leverera enligt analytikernas förväntningar.

Med ett starkt momentum i verksamheten och goda utsikter till nya förvärv tycker vi Alfa Laval-aktien ser köpvärd ut.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alfa Laval Köp 199,95 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -