Svagt uppåt, väntan på USA

Börsen Stockholmsbörsen steg lätt under tisdagen med SKF och SSAB som riktkarlar. Varken svenska inflationssiffror eller tysk konjunkturstatistik föranledde några större rörelser. Handeln var något avvaktande inför USA-börsernas öppning.

Vid 13.15-tiden handlades börsens 30 största bolag, samlat i OMXS30-index, upp 0,3 procent till nivån 1.555. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 4,8 miljarder kronor.

På de större börserna i Europa dämpades tyska DAX-index av fordonstillverkarna, som parkerat i botten. FTSE 100 pressades av gruvbolaget BHP Billiton och storbanken HSBC vars rapporter inte motsvarade förväntningarna. Frankfurt och London var i det närmaste oförändrade.

USA-börserna såg ut att öppna i sydlig riktning efter måndagens vilodag då det var stängt. S&P 500-terminen indikerade en nedgång på 0,6 procent. Varuhuskedjan Wal-Mart har inför öppningen rapporterat lägre vinst än väntat.

Brent-terminen höll sig relativt stabil runt 65 dollar per fat. Den internationella energiorganisationen (IEA) har publicerat en rapport om att oljeproduktionen utanför Opec kommer uppgå till 59,9 miljoner fat per dag vilket var högre än väntat.

På Stockholmsbörsen följde merparten av de större bolagen med upp i en stigande marknad på en nyhetsfattig dag.

Bland storbolagen toppade SSAB med en uppgång på 2,4 procent. Dagens Industri har skrivit om ytterligare prishöjning på grovplåt i Nordamerika vilket bidragit till uppgången. Aktien har även fått en köprekommendation från Bank of America i kölvattnet av gårdagens besked om importtullar i USA.

Uppåt var det även för SKF. Aktien steg med 1,7 procent, där en höjd rekommendation till köp från neutral av JP Morgan gav stöd.

Det har även trillat in rapporter från de mindre bolagen. Kycklingproducenten Scandi Standard kom med en rapport för det fjärde kvartalet som fick ett positivt mottagande av börsen. Aktien var upp med drygt 5 procent.

Förutom att bolaget bjöd på en ökad utdelning var vd Leif Bergvall Hansen positiv kring andra halvan av 2018. På kort sikt väntas fortsatt fågelinfluensan påverka negativt.

Doro har gått starkt de senaste handelsdagarna och fortsatte upp även under tisdagen. Nyligen har bolaget aviserat återköp samt att styrelseordförande har köpt aktier. Aktien steg med över 6 procent.

Bland förlorarna hittades Enquest, som rekylerade ner efter att ha stigit kraftigt under måndagen på höjd produktionsprognos för 2018. Barclays har sänkt sin riktkurs med upprepad rekommendation undervikt. Investmentbanken anser att optimismen kring Enquest är väl tilltagen givet konkurrerande oljebolag. Dessutom framhålls att oljeprisets riktning är av största betydelse för Enquest medan utvecklingen för Kraken-fältet är av underordnad betydelse för kursutvecklingen. Aktien tappade närmare 7 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 20 februari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -