Stål och lager toppar börsen

Börs Stockholmsbörsen öppnade upp på tisdagen med SKF och SSAB i täten för uppgången.

Vid 10.15-tiden hade de mest omsatta aktierna som ingår i OMXS30 stigit med 0,5 procent till nivån 1.559. Omsättningen uppgick till 1,6 miljarder. På ledande europeiska börser var tendensen likartad med uppgångar på mellan 0,2 till 0,4 procent. Londonbörsens, FTSE 100 tyngdes dock av en svag bankrapport av HSBC och gick mot strömmen med en mindre nedgång.

På Stockholmsbörsen följde merparten av de större bolagen med upp i en stigande marknad. Inflationsstatistik från SCB kom in något lägre än väntat vilket gav stöd åt högre nivåer för Stockholmsbörsen.

Senare under förmiddagen kommer en temperaturmätare på tysk ekonomi i form av en sentimentsrapport från ZEW-institutet.

USA-terminerna pekar på mindre nedgång med 0,4 till 0,5 procent på tisdagsmorgonen. Under förra veckan återhämtade USA-börserna stora delar av det kraftiga fall som inträffade i början av februari. Fredagens handel var lugn och USA-börserna stängde då kring nollan i avslagen handel inför måndagen som var stängd till följd av Presidents Day. Wal-Mart och Home Depot rapporterar innan öppning.

Råoljepriserna har vidhållit den uppgång som skedde i samband med börsens uppgångar förra veckan. Brentterminen handlas över 65 dollar per fat. Basmetallerna faller svagt medan dollarn stärkts något mot övriga valutor.

På Stockholmsbörsen steg SSAB bland storbolagen med 1,5 procent. Draghjälp kom från uppgifter i Dagens Industri om ytterligare prishöjning på grovplåt i Nordamerika. Aktien fick även en köprekommendation från Bank of America.

SKF ökade mest med 1,8 procent, påhejad av en höjd rekommendation till köp från neutral av JP Morgan.

I övrigt har det trillat in rapporter från små och medelstora bolag. Kycklingproducenten Scandi Standard kom med en rapport för det fjärde kvartalet. Rapporten fick ett positivt mottagande av börsen och aktien steg med drygt 5 procent. Förutom att bolaget bjöd på en ökad utdelning var vd Leif Bergvall Hansen positiv kring andra halvan av 2018. På kort sikt väntas fortsatt fågelinfluensan påverka negativt.

Doro har gått starkt de senaste handelsdagarna och fortsatte upp även under tisdagen. Nyligen har bolaget aviserat återköp samt att styrelseordförande har köpt aktier. Aktien steg med drygt 6 procent.

Swedol ökade drygt 3 procent med stöd av att SEB höjt sin rekommendation för aktien till köp från tidigare behåll.

Bland förlorarna hittades Enquest som rekylerade ner efter att ha stigit kraftigt under måndagen på höjd produktionsprognos

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -