Det går ett spöke genom Riksbanken

Makrokommentar Att den svenska inflationen blev överraskande låg i januari riskerar att bli ett spöke för Riksbanken under större delen av 2018 och riskerar att sätta käppar i hjulet för den planerade räntehöjningen under tredje kvartalet.

Inflationen i Sverige var överraskande låg i januari och landade med 1,6 procent en bit under Riksbankens prognos om en ökning med 1,7 procent i årstakt. Än viktigare var att den underliggande inflationstakten (KPIF), där effekten av förändringar i penningpolitiken räknas av och som är Riksbankens inflationsmål sjönk till 1,7 procent. Rejält under både Riksbankens prognos på 1,9 procent samt inflationsmålet på 2,0 procent.

En förklaring till prognosmissen är att det vid varje årsskifte sker förändringar i den varukorg som ligger till grund för inflationsberäkningarna. SCB som genomför undersökningarna beräknar att ”korgeffekten” den här gången bidrog med -0,2 procentenheter till månadsförändringen.

Det här räddar dock inte Riksbankens prognoser framöver, utan är en effekt som kommer att tynga inflationstalen även framöver. Det mesta talar därmed för att inflationen under de närmaste månaderna kommer att fortsätta att överraska banken på nedsidan till dess de kan justera sina prognoser i samband med nästa penningpolitiska besked den 26 april.

Att KPIF skulle ticka upp nära målet på 2 procent under våren och försommaren, vilket ligger i Riksbankens nuvarande prognoser, förefaller mot bakgrund av tisdagens inflationsutfall högst osannolikt. Och med den känslighet för enskilda inflationsutfall som den sittande direktionen tidigare uppvisat så kan en första räntehöjning under årets tredje kvartal mycket väl försvinna i fjärran.

På finansmarknaden tycks man i alla fall luta åt detta och har handlat ner såväl krona som räntor efter inflationsbeskedet. En euro kostar nu runt 9,97 kronor och kan nog passera 10 kronor inom en snar framtid. En dollar kostar 8,07 kronor efter att ha inlett dagen under 8 kronor.

För undertecknad, som efter Riksbanken räntebesked i förra veckan började luta kraftigt åt en räntehöjning redan i juli, är det kanske dags för dumstruten. Jag avvaktar dock några fler inflationsutfall innan jag helt avskriver den möjligheten även om sannolikheten för att detta sker nu har sjunkit rejält. Men om de inte orkar/törs höja i juli är det faktiskt svårt att se dem mäkta med en räntehöjning alls under 2018. För det är under hösten som de riktigt låga inflationsutfallen är att vänta. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -