Oförändrat i New York

Börs USA-börserna handlades i oregelbunden tendens under fredagen och tidigare uppgångar i veckan höll därmed i sig. Handeln var lugn, vilket bekräftades av VIX-index som vandrade sidledes under 20-nivån.

Sedan början av veckan har S&P 500 stigit med närmare 5 procent och hittills har indexet återtagit mer än hälften av nedgången från förra veckans korrektion.

Under eftermiddagen kom amerikanska konjunkturstatistik som gav stöd men inte medförde några större rörelser på New York-börserna. Exempelvis var Michiganindex, som visar sentimentet hos konsumenterna, på en nivå som rankas som den näst högsta på 14 år.

Dollarn stärktes under fredagen efter att ha varit i utförsbacke tidigare under veckan. Dollarindex som mäts mot de mest betydelsefulla valutorna har fallit med 1,2 procent i veckan.

"Det kan vara så att marknaden tycker att Federal Reserve inte kommer att vara så aggressiva den här gången. I valet mellan inflation och tillväxt kommer det att luta åt att man stödjer tillväxt och därför inte kommer att höja räntorna så mycket som Fed normalt gör i en period med hög inflation" säger Marshall Gittler, strateg på ACLS Global, i ett marknadsbrev rapporterat av Market Watch.

Vid stängning noterades Dow Jones industriindex 0,1 procent högre vid 25.219 och det bredare S&P 500 var oförändrad på 2.732. Nasdaqs kompositindex var ned -0,2 procent vid 7.239.

Inom S&P 500 var det defensiva branscher som tog täten bland branscherna. Kraftbolag och telekom tillsammans med hälsovård steg med 0,6 till 0,7 procent. Sällanköpsvaror, där handelsbolagen finns, hade en sämre dag.

VF Corp med varumärken som The North Face, Vans och Timberland, blev stor förlorare med en nedgång på drygt 11 procent. Bolagets rapport ratades av investerarna som ansåg att den kalla vintern borde ha föranlett en bättre försäljning. Bolaget annonserade även att de avser att sälja sitt varumärke Nautica.

Det kom även nya uppgifter kring halvledarbolaget Qualcomm, som är uppvaktat av Broadcom. Qualcomm har valt att värja sig mot det bud som Broadcom erbjudit men håller fortsatta samtal öppna. Budet anses enligt Qualcomms styrelse vara för lågt och dessutom fullt av risker då konkurrenslagar kan förhindra ett samgående. Qualcomm-aktien var ned 0,7 procent.

Coca Cola var upp 0,5 procent efter att fjärde kvartalets justerade vinst per aktie slagit marknadsförväntningarna. För helåret 2018 spår dryckesjätten en organisk intäktstillväxt på 4 procent och en ökning av vinsten per aktie på 8-10 procent.

Kraft Heinz, som bland annat tillverkar ketchup, föll kraftigt inledningsvis efter en svag kvartalsrapport. Försäljningen var lägre än väntat och bolaget hänvisade till försämrad efterfrågan på USA-marknaden. Aktien repade sig och slutade ned 2,6 procent.

Den amerikanska tioårsräntan handlades ned 4 punkter till 2,87 procent.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -