Tänk stort när AI tar över

Krönika Huvudtemat vid årets World Economic Forum i Davos var artificiell intelligens och big data. Inte bara yrkesförare och lokalvårdare är hotade. Lika tufft kan det bli för sifferknackande akademiker i finansbranschen när maskinerna tar över.

Jobb kommer att gå förlorade. Det är AI-pionjärerna säkra på. Teslas Elon Musk ska ha sagt att robotar snart kommer att göra allting bättre än människor, dessutom i en sådan hastighet att det krävs ett strobljus för att se dem.

Sent ifjol lanserades världens första AI-drivna fond som använder maskininlärning och avancerade matematiska modeller. Varje dag analyseras mer än 1 miljon datapunkter som berör företagen. Ingen mänsklig förvaltare kan hålla det tempot. AI-fondens hjärna kommer från datajätten IBM.

IBM:s Watson är nästa generations superdator. Den finner mönster och samband på samma sätt som den mänskliga hjärnan utan att informationen behöver kategoriseras i specifika databaser. Dessutom sker arbetet i blixthastighet. Watson hanterar också jargong, kan tolka tweets och bloggar lika väl som tjocka lexikon.

Med tiden blir superdatorn allt mer intelligent och påläst inom sitt expertisområde. På egen hand lär den sig löpande att koppla nya samband från informationen den blivit given.

Undre mindre än en sekund utstrålar de största atombomberna mer energi än hela mänskligheten genererar under en dag. AI-forskaren Daniel Dewey talar i teorin om en explosion i datadriven intelligens på TED Talks, vilket blir väldigt intressant.

Daniel Dewey

Datorer som IBM:s Watson kan skolas och uppdateras i generationer. Det innebär att vid någon tidpunkt tar maskinens intelligens överhand. Researchbyrån McKinsey tror att robotarna kan ha ersatt 800 miljoner jobb redan år 2030 – och alla arbetslösa lär inte vara före detta taxichaufförer.

Mänskliga analytiker och investerare har för vana att hitta på nya sätt att motivera höga värderingar på aktiemarknaden. Må det vara på grund av ett lågt ränteläge eller nya definitioner av vinsten.

Stuart Kirk på Financial Times ställer sig frågan om ny AI-teknik är så annorlunda tidigare framsteg att det kan bryta upp föråldrade ekonomiska lagar.

Tillgångar - byggnader, maskiner och serverdatorer - slits och förlorar därför sitt värde över tiden. De regleras i bokföringen med avskrivningar i samma takt som nya investeringar måste göras.

Globalt motsvarar avskrivningarna knappt 30 procent av företagens kapitalutgifter. Men om en AI-dator blir smartare ju äldre den blir ökar inte värdet då?

Googles nedskrivningar ifjol var 6 miljarder dollar. Om bara en tiondel av det värdet kan återföras till vinsten går det att motivera ett 20 procent högre börsvärde, enligt Kirk.

Kunskap är makt har vi lärt oss. Men i framtiden kanske AI-företagens anställda främst blir vårdare till ovärderliga maskiner – det gäller snart även finansmarknadens skarpaste hjärnor.

Jack Ma

Alibabas grundare Jack Ma har blivit nekad från Harvard University ett tiotal gånger. Och det är inte första gången institutionen som skolat Bill Gates (under i alla fall ett par terminer) tackat nej till framtida affischnamn.

Nu är Ma också av världens rikaste människor. Han är starkt kritisk mot skolsystemet och oroad för samhällsutvecklingen de närmaste 30 år om inget förändras.

”Vi kan inte utbilda våra unga på samma sätt som under de senaste 200 åren. Kunskap är inte linjärt. Våra barn kan inte tävla mot maskiner, robotarna är redan för smarta. Hårda fakta är ingen unik kunskap.”

För att lyckas bör framtidens unga istället utveckla sina mjuka egenskaper, enligt Ma. De bör fostras i att tänka fritt, lära sig vara lagspelare och ta hand om sina medmänniskor. Då kan de bidra med störst värde. I annat fall blir vi bara en underklass till datorerna rent kunskapsmässigt.

I dagsläget är det inte mjuka egenskaper som först och främst efterfrågas i finansbranschen. Den som i framtiden vill jobba med investeringar på börsen kanske har goda skäl att skippa universitetens utbildningar i avancerad finansiell teori.

Watson och hans kollegor kommer sköta hårdknackade dataanalys och ekonomiska prognoser snabbare och betydligt bättre ändå.

Fortfarande måste investerare och aktieanalytiker förstå värderingskoncepten och varför de är viktigt. Men det finns inget värde i att memorera långa formler.

De längsta tentanätterna kan ersättas med trendspaningar och studier i filosofi.  Eller varför inte skolas i historieberättande?

Redan idag är historier en stor del av analytikernas vardag. Sifforna i ekonomiska prognoserna är kvalificerade gissningar - som de gäller att få kunderna att tro på. Då hjälper alltid en bra story.

Framtidens topprankade aktieanalytiker heter Watson och har varken känslor eller puls. Dess arbetsvecka är 168 timmar. Därför kommer investmentbankerna vara ointresserad av att anställa sifferstinna ynglingar med Warren Buffet som förebild.

Lyssna istället på vår tids titaner. Om personer som Jack Ma och Elon Musk får leva tills de fyller 90 år är sannolikheten stor att deras förmögenheter får Warren Buffets 608 miljarder kronor att framstå som kaffepengar.

Båda säger samma sak. Skolsystemet funkar inte – Glöm hårda fakta och fokusera på att lära dig förstå varför. Utveckla sen dina mjuka sidor. Tänk stort och framförallt annorlunda.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -