MiFID 2 - vad betyder det?

Reglering Efter år av förberedelser och två miljader kronor senare har det nya regelverket MiFID 2 nyligen tagits i bruk. Vad innebär det egentligen?

Syftet med regelverket MiFID 2, Markets in Financial Instrumets Directive 2, är att öka transparensen ytterligare på finansmarknaden och att skydda konsumenterna.

"Regelverket ger bättre förutsättningar för högre kvalitet på finansmarknaden. Det handlar om att konsumenter har ett underläge och har svårt att förstå och göra medvetna val. Vi vill att konsumenter ska få ett högre förtroende för företag på den finansiella marknaden. Vill se en jämnare spelplan", säger Malin Omberg på Finansinspektionen vid seminariet Terminsstart Pension.

Malin Omberg

Men hon betonar att det är en stor utmaning och att reglerna inte kommer att råda bot på att det alltid kommer finnas aktörer med dåliga syften.

Finansinspektionen har länge velat komma åt "fulsäljarna" det vill säga rådgivare som tipsar om produkter de själva tjänar mest på utan att ta hänsyn till kundens bästa. De agerar inte oberoende. De nya reglerna säger att de som utger sig för att vara oberoende inte får ha egna produkter i sitt sortiment.

"Det finns en politisk vilja att bli av med skadliga provisioner på marknaden. Mifid säger att en provision ska höja kvaliteten på provisionen. Man ska inte få ta emot provisioner som skadar kunden", säger Malin Omberg.

Det är just det som en av kanske allra viktigaste delarna i regelverket handlar om, nämligen provisionsförbudet avseende oberoende rådgivning.

Investeringsrådgivare och mellanhänder får inte längre ta emot eller behålla provisioner för utfört arbete. Istället ska arbetet påföras genom att kunden betalar för utförd tjänst.

Men det är inte tal om något totalt provisionsförbud. Det kan fortfarande vara okej att ta emot provisioner om det gynnar kunden, svårt att bevisa dock.

Om rådgivaren exempelvis får hälften av fondavgiften måste denne kunna förklara vad kunden får extra för pengarna. Det ska vara tydligt vad man betalar för, och man ska vara säker på att när man betalar provision får man något extra. Det måste alltså höja kvaliteten på tjänsten på något vis.

Ett fondtorg kan exempelvis inte bara stoltsera med ett brett utbud för att ha rätt att ta en stor andel av fondavgiften i egen ficka, de behöver även komplettera med något mer, exempelvis ett verktyg för fondval.

Det här leder till att rådgivare som inte utför någon avancerad tjänst har större möjligheter att fortsätta ta provisioner.

Det i sin tur innebär att så kallade "execution only- plattformar", det vill säga bolag som endast utför en order, eller som bara tar emot och vidarebefordrar en order som en tredje part utför på en handelsplats, kan fortsätta som tidigare med kostnadsfria tjänster till kunderna, men istället får kunden betala via fondavgifterna.

Det högst troligt att fondmarknaden kommer att påverkas generellt och förändras på sikt. När det gäller hur fondbolag påverkas så kan främst de stora aktörerna med egna kanaler gynnas, åtminstone till att börja med.

"Det kan märkas lite i närtid men det kommer marknaden jämna ut så småningom. Bra fonder kommer alltid vara efterfrågade", säger Johanna Kull på Fondbolagens förening.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -