Hemfosa: Styckning efter sommaren

Börs Hemfosa meddelar att processen med en fördjupad analys av möjligheterna och formerna för en uppdelning av koncernen i två noterade bolag fortgår enligt plan.

Ett beslut har fattats att skapa ett dotterbolag av Hemfosas övriga fastigheter, vilket eventuellt kommer delas ut till Hemfosas stamaktieägare och noteras Stockholmsbörsen.

Utdelning och notering förväntas ske under andra halvåret 2018.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Hemfosa bedömer att ett renodlat, specialiserat samhällsfastighetsbolag skulle öka konkurrenskraften och stärka förutsättningarna för tillväxt samt bättre tillvarata hyresgästernas intressen. En delning bedöms också skapa bättre möjligheter att tillvarata potentialen i Hemfosas övriga fastighetsportfölj genom att forma ett transaktionsinriktat, opportunistiskt bolag.

Därför överväger Hemfosa att dela bolaget i två delar och att eventuellt dela ut det nya bolaget till bolagets stamaktieägare.

Styrelsens ambition är att återkomma med information i samband med kommande årsstämma och delårsrapporten för det första kvartalet 2018.

Samhällsfastigheterna i Hemfosas portfölj hade per den 31 december 2017 ett värde om 26.377 miljoner kronor, vilket motsvarade cirka 64,1 procent av det totala fastighetsvärdet. De 321 samhällsfastigheterna hade vid samma datum hyresintäkter om 2.009 miljoner kronor och ett driftnetto om 1.485 miljoner kronor enligt intjäningsförmågan per 31 december 2017.

Hemfosas övriga fastighetsbestånd utgjordes per den 31 december 2017 av 151 kommersiella fastigheter med kontor, logistik- och lagerlokaler samt en mindre del andra fastigheter såsom handelsfastigheter. Fastighetsvärdet för dessa uppgick vid årsskiftet till 14.742 miljoner kronor och fastigheterna hade hyresintäkter om 1.182 miljoner kronor och ett driftnetto om 820 miljoner kronor enligt intjäningsförmågan per 31 december 2017.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -