Faran över när börssågen går?

Utblick Månaden började med ett brant fall, sen kom en återhämtning. Men vi frågar oss om faran verkligen över. När volatiliteten dykt upp kommer olyckorna sällan ensamma.

Februari inledes med branta kursfall och ett raketskott för volatiliteten. Från högstanoteringen i slutet på januari tappade Stockholmsbörsen som mest 9 procent. Sen dess har vi sett en återhämtning. Men vi rör oss i ett vasst sågtandsmönster med upp- och neddagar om vartannat.

Avsaknaden av riktning håller frågeställningen vid liv - var det kraftiga börstappet och volatiliteten startskottet för nästa björnmarknad, eller bara en våldsam rekyl? Av historien vet vi att kraftigt ökad volatilitet inte sällan innebär ett mer permanent väderomslag på börsen.

Just denna gång blottades också hur känslig den globala aktiemarknaden är. Automatiserade handelsstrategier kopplade till VIX-index skapade något som liknade en ny flash crash. Robotarna ska ha slagit ifrån på de större svängningar i marknaden, signalerat sälj och det kan ha utökat kursfallen.

Whipsaw är den amerikanska börstermen för ett index eller en aktie som snabbt rör sig uppåt för att sedan lika snabbt falla tillbaka. För OMXS30-index spänner sågtänderna ungefär 70 punkter, eller knappt 4,5 procent mellan högsta och lägsta nivån i intervallet. Klimatet gör det enkelt att gå fel med både korta och långa positioner.

Nedgången hittills i februari har slagit även mot Placeras lista över köpvärda aktier. Tre aktieval har stigit sedan publiceringen, MTG (4%), Vitec (3%) och Nibe (1%). Törst tapp under månadens första sexton dagar ryms i investmentbolagen Industrivärden (-6%) och Investor (-5%).

På förekommen anledning har substansrabatten vuxit avsevärt i Investor. I skrivande stund uppgår den till 26 procent. Rabatten i Industrivärden är ungefär 12 procent.

Den första februari släppte MTG sin fjärde kvartalsrapport för 2017. Men den hamnade i skymundan, då dagen kom att handla om jätteaffären med teleoperatören TDC samt dess vara eller icke vara.  

Turerna har varit många. Det senaste beskedet är att TDC:s styrelse avser att dra tillbaka sitt stöd för affären med MTG. Men aktiemarknaden har av handeln i MTG-aktien att döma tagit händelseförloppet med ro. Vi väntar med spänning på det slutgiltiga beskedet.

It-koncernen Vitec lämnade en rapport här om dagen som var i linje med våra förväntningar. Intäkterna växte med 28 procent under året, främst drivet av förvärv. Utdelningen höjdes och aktien steg med drygt 3 procent på rapportdagen.

Värmepumpsbolaget Nibe släppte rapport på fredagen. Aktien har varit lite nedpressad men fick fart uppåt på starka siffror. Både resultat och försäljning kom in högre än koncensus-prognosen från SME Direkt.

Enligt koncernchefen Gerteric Lindqvist är nu omsättningsmålet på 20 miljarder kronor senast år 2020 närmare än någonsin.

I media pratar man om oron kring den svenska bostadsmarknaden och om hur det kan komma att påverka Nibe negativt. Då glömmer man av att hela Norden står för bara 29 procent av koncernens omsättning. Bolagets försäljning är större både ute i Europa och Nordamerika.

Antalet negativa överraskningar inom rapportperioden är fler än under tidigare fjolårskvartal. Cirka 40 procent av bolagen som följs av SME Direkt har underpresterat mot koncensus. Ungefär hälften har varit bättre än väntat.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -