Vågar vi tro på Troax-aktien?

Aktieanalys Efter ett år med stark tillväxt och jubel på aktiemarknaden, ökade orderingången i lägre takt än tidigare för Troax i fjärde kvartalet. En lång svit av överträffade förväntningarna har bytts ut mot viss oro och på rapportdagen föll aktien 8 procent.

Troax från Hillerstorp ägs till 30 procent av investmentbolaget Latour. Bolaget tillverkar nätade metallpaneler som används för att skydda fabriksrobotar och för att bygga låsta lagerutrymmen.

Fabrikationen är ett vältrimmat maskineri och försäljningen av de relativt enkla produkterna har genererat en rörelsemarginal på mellan 20–25 procent historiskt. Troax är ledande med en marknadsandel 2,5 gånger större än sin närmaste konkurrent.

En utökad automatisering och stigande global efterfrågan eldar på tillverkningsindustrin. Det har gynnat Troax försäljning av rustningar till robotarna. Nettoomsättning ökade 17 procent justerat för valutor och förvärv under fjolåret.

På helårsbasis är de flesta siffor stadiga. Orderingång och omsättningen landade vardera på cirka 1 510 Mkr - ungefär 30 procent bättre än året innan.

Värt att uppmärksamma är en krympt rörelsemarginal (20,1 procent) som delvis beror av USA-förvärvet Folding Guard. Långsiktigt tror bolaget att det kan bli bättre igen. Men förvänta inga skillnader förens först under nästa år.  

Mer olustigt var en mindre ökning av orderingången under fjärde kvartalet. I reda siffor steg den till 381 Mkr. Men organiskt växte orderboken bara 4 procent. Första gången på länge är också orderingången lägre än den faktiska försäljningen i ett kvartal.

Resultatet per aktie steg till 8,53 kronor för helåret efter en svag avslutning lönsamhetsmässigt i fjärde kvartalet. Delvis beror det på en minskad skattefordran. Justerat för det värderas bolaget till p/e 26.

Troax produkter är enkla men efterfrågan drivs av häftiga effektiviseringstrender. Dyra robotar tar allt mer plats på verkstadsgolven och de är värda att skydda. Efterfrågan är därför också strängt cyklisk och följer utbyggnaden av kapaciteten i världens industrier.

Enligt International Federation of Robotics (IFR) har robottätheten i industrin ökat till 74 stycken per 10 000 arbetare globalt, vilket är ett rejält upptick från 55 stycken år 2015.

Europa (99 stycken per 10 000 arbetare) har tillsammans med Americas (84 stycken per 10 000 arbetare) kommit hyfsat långt i robotiseringen. Här är den mänsklig arbetskraften också dyrast. Antalet robotar förväntas öka med ensiffriga procenttal de närmaste åren.

I Asien däremot är densitet bara 63 robotar per 10 000 anställda. Kinas vision för år 2020 innebär tunga investeringar i automation. Antalet robotar ökar betydligt snabbare där än i övriga världen. Mellan åren 2013–2016 steg antalet robotar från 23 stycken, till 68 stycken per 10 000 arbetare.

Förebilden är Sydkorea vars fabriker huserar 631 robotar per 10 000 anställda. Det säger något om potentialen i övriga världen – om det är ditåt utvecklingen ska gå.

Merparten av Troax tillverkning sker i Sverige men bolaget har anläggningar även i Storbritannien, Kina, Italien och USA.

Försäljningen är inriktad på västvärlden. Kontinentaleuropa stod för mer än halva årsintäkten. Andra viktiga geografiska marknader är Storbritannien och Norden. I den förstnämnda föll försäljningen med 22 procent i sista kvartalet. Drygt 10 procent av försäljningen sker inom Nya marknader, vilket främst är USA.

Etableringen i USA innebär också att Troax får dela av Trumps skattesänkningar. USA-bolaget betalar nu bara 21 procent i bolagsskatt, mot tidigare 35 procent.

Den höga historiska tillväxten har delvis varit driven av förvärv. Men också av stora automatiseringstrender. Under de senaste fyra åren har intäkterna i snitt ökat med knappt 30 procent per år. Givet prislappen på aktien vill det till att Troax kan växa nästan lika snabbt framåt.

Av egen kraft lär det inte vara möjligt. Finansiellt finns utrymme dock för förvärv. Nettoskulden motsvarar 1,6 gånger ett justerat ebitda-resultat, målsättningen är att ligga under 2,5 gånger.

Stort produktionsutnyttjande har bidragit till årets goda marginaler. Nu planerar bolaget att bygga ut kapaciteten i Hillerstorp för att möta framtiden. Det kommer innebära större investeringar under 2018.

Trots en lägre orderingång än tidigare i kvartalet förbättrades intaget på alla marknader förutom Storbritannien. Troax ger alltså fortsatt styrkebesked om än kvartalsrapporten som helhet var något svagare.

Exkluderat förvärv skissar vi på en omsättningstillväxt på 10 procent årligen för 2018 och 2019. Antagandet om rörelsemarginalen tas ned till 19 procent på innevarande år, men antas öka igen under 2019.

På dessa hypoteser värderas Troax till Ev/ebit 17 innevarande år. Det är för dyrt i relation till andra underleverantörer. Och för dyrt för att vi ska våga köpa. Rekommendationen stannar vid neutral inom vår tidshorisont på 3–6 månader.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Troax Group Neutral 242,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -