Räntehöjningen kommer i juli

Makrokommentar Riksbanken håller, trots nedjusterad inflationsprognos, fast vid en räntehöjning under tredje kvartalet. Vi viker oss för beslutsamheten och spikar en första räntehöjning till sommaren.

Det var lite mixade besked i Riksbankens räntebesked på onsdagsmorgonen. Visserligen valde banken att, som väntat, hålla kvar styrränta på -0,50 procent och lämnade därtill räntebanan oförändrad. Det betyder en första räntehöjning någon gång under trejde kvartalet. De flesta anlytiker tycks luta åt att det sker i samband med septembermötet. Därefter höjs räntan i långsam takt och först någon gång sommaren 2019 når räntan över nollstrecket (se diagram).

Det som sticker ut en aning är att Riksbanken tagit fasta de lite lägre inflationsutfallen under de senaste månaderna och skruvar ner sina inflationsprognoser. I år väntas den underliggande inflationen (KPIF), där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är bankens egentliga inflationsmål, landa på 1,8 procent (2,0% vid förra mötet) för att stiga till 1,9 procent (2,0) under 2019 och nå målet 2,0 procent (2,1) först i inledningen av 2020.

Egentligen ingen större förändring men i och med att Riksbankens inflationsprognoser i det här scenariot kryper ner mot 1,6 procent framemot sommaren så är det ändå en tydlig signal om att Riksbanken kommer att gå fram med en räntehöjning trots inflationsutfall under målet. Det är i alla fall vår tolkning och vi spikar därmed en första räntehöjning till julimötet. Inte minst för att det här är femte mötet i rad som Riksbanken egentligen ger samma besked. Vilket tyder på viss beslutsamhet från bankens sida.

Tidigare har jag varit något skeptisk till att Riksbanken skulle orka gå fram med räntehöjningar trots låga inflationsutfall. Det har i alla fall inte varit deras linje historiskt.   

Dessutom är det för första gången på länge som en av ledamöterna reserverar sig mot själva räntebeslutet. Den här gången väljer dock Henry Ohlsson att avvika från majoriteten och förodrar en räntehöjning till -0,25 procent. Även det ett tecken på att minusräntedagarna närmar sig sitt slut.

Riksbanken räknar med en BNP-tillväxt på 2,5 procent (2,5) i år som växlar upp till 2,8 procent (2,9) 2019. Det är framför allt minskade bostadsinvesteringar som utgör en risk för tillväxtprognoserna men bankens bedömning är att prisnedgången på bostadsmarknaden är övergående och att en stark, underliggande efterfrågan på bostäder håller uppe bostadsbyggande även framöver samtidigt som bostadspriserna vänder upp.

På finansmarknaden har man reagerat med lugn på Riksbankens besked. Kronan har, efter en mindre förstärkning i samband med att räntebeslutet publicerades, försvagats något till kring 8,03 kronor per dollar och 9,93 kronor per euro. På räntemarknaden är det marginella rörelser.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -