Vinnarfonden: Industriaktier bästa branschen på börsen

Fonder Industribolag är den bästa sektorn att vara investerad i just nu på Stockholmsbörsen. Det hävdar portföljförvaltarna Gustaf Sjögren och Ulf Frykhammar på kapitalförvaltaren Norron.

Placera har träffat förvaltarna Gustaf Sjögren och Ulf Frykhammar för att höra mer om deras förvaltningsfilosofi och tankar kring aktieinvesteringar. Deras fond placerade sig i topp när Placera rankade de Sverigefonder som har lyckats bäst de senaste fem åren. Solklar vinnare var Norron Active R före den folkkära och populära Spiltan Aktiefond Investmentbolag som är en passivt förvaltad indexfond.

Gustaf Sjögren och Ulf Frykhammar har jobbat ihop i drygt 15 år. De ser en stor fördel i att de har jobbat länge tillsammans, vilket framför allt visar sig i tuffare marknadsklimat. De träffades redan på Catella Fonder som Gustaf var med och grundade 1998. Tillsammans grundade de Norron 2010, med kapital från bland annat norska industrikonglomeratet Aker.

Ulf Frykhammar och Gustaf Sjögren

”Vi gillar konceptet med starka och stabila ägare, hos Catella hade vi till exempel Ikea som ägare. Norron ägs idag av förvaltarna ihop med norska Aker ASA, som är ett stabilt och långsiktigt industrikonglomerat, som har funnits i olika former i drygt 170 år. Det passar bra med en norsk ägare då vi har ett nordiskt investeringsperspektiv”, säger Gustaf Sjögren.

”Vi är en aktiv förvaltare och tillsammans är vi sju förvaltare där alla har ett eget mandat. Vi har sex olika fonder med helt olika risknivå. Tanken med det är att vi kan erbjuda en fond oavsett vilken risknivå kunden efterfrågar, eller vilket investeringsklimat som är rådande”, säger Ulf Frykhammar.

”Vi har lång erfarenhet och har arbetat länge tillsammans, vilket är en stor fördel särskilt vid stressade marknader. Vi har arbetat fram en tydlig process kring såväl aktieurval som riskstyrning. Lägg därtill en platt organisation med korta beslutsvägar, vilket gör att vi snabbt kan ändra oss, när förutsättningarna förändras”, fortsätter Ulf Frykhammar.

”Vi stresstestar samtliga portföljer löpande. Genom att vi har ett bra system för att hantera risk ger det en bra trygghet i förvaltningen. Det möjliggör att vi kan koncentrera oss på aktieurvalen och portföljens sammansättning. Här är det lika viktigt att bevaka det vi inte äger, som att hela tiden ifrågasätta de bolag som ingår i portföljen. Mängden av år i samma team har gjort att vi finslipat såväl samspel i investeringsteamet, som processerna bakom besluten.”

Att de gillar starka långsiktiga ägare är tydligt. De berättar att det är en av flera viktig parameter när de gör sina bolagsval till fonderna – bolag med sådan ägare är överrepresenterade i deras fonder.

”Det är svårt att ge oss en stämpel att vi är en värdeinvesterare eller tillväxtinvesterare”, säger Gustaf Sjögren.

”Vi har ett all-cap perspektiv och en koncentrerad portfölj med runt 20 bolag. Det är mycket case-specifikt när vi investerar. Vi tar hänsyn till likviditeten i aktien och gillar bolag med stabila och långsiktiga bra ägare. Melker Schörling är en typisk bra ägare som skött sina bolag väl, vi har investerat i Hexagon. Bolagets ledning är en annan viktig parameter, Vi gillade vad Johnny Alvarsson gjorde för Indutrade men när han lämnade bolaget sålde vi aktien. Med Johnny Alvarsson tappade man kunskap och trygghet”, fortsätter han.

En stor del av den avkastning placerare erhållit från Stockholmsbörsen de senaste tre åren år hänförligt till aktieutdelningen. Börsens avkastning inklusive utdelning uppgår till 17 procent. Samtidigt har Norron Active R avkastat drygt 50 procent. Skillnaden i avkastning är överavkastning genom aktiv förvaltning, i praktiken rätt bolagsval i fonden.

”Om du kollar på sammansättningen på Stockholmsbörsen, så består stora delar av index av några stora bolag med olika typer av problem”, säger Ulf Frykhammar.

”Utvecklingen i Ericsson har präglats av ständig prispress från bland annat kinesiska konkurrenter, H&M har sina omställningsproblem relaterat till att historisk tillväxt varit knutet till expansion av fysiska butiker, vilket ifrågasätts när onlinehandeln ökar i betydelse. Både i fallet Ericsson och i H&M, har marknaden blivit tvungen att omvärdera bolagen från tillväxtbolag till mogna aktörer, vilket gett ett tydligt negativt utslag i aktiernas avkastning de sista 3-5 åren. De indextunga bankerna har strukturproblem och digitaliseringen skapar uppstickare som tar marknadsandelar. Men bland industribolagen hittar man flera intressanta bolag som har gett bra avkastning och där har vi flera intressanta investeringar som bidragit med alfa till fonden”, fortsätter han.

En viktig del för förvaltarna är att se framåt och man vill förstå hur marknadens aktörer kommer att se på marknaden om 6 till 12 månader och vad investerarna uppskattar då. Den senaste tidens oro på världens börser följer delar av de tankar som man hade hos Norron inför årsskiftet.

”Vi gick in i 2018 med tron på ökad volatilitet och vi sålde av en del småbolag i fonden, då det brukar vara ett tuffare klimat för dem när volatiliteten ökar. Där vi är i den ekonomiska cykeln tror vi på industribolag, vi gillar Atlas Copco, Sandvik och Volvo som vi överviktar. Med den information vi har idag tycker vi att man kan äga Volvo aktien upp till 180–185 kr”, säger Gustaf Sjögren.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -