Investerarna ökar kassan, säljer aktier

Fonder Efter den senaste veckans börsturbulens har de globala investerare valt mer defensiva tillgångar och ökat andelen kontanter. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarkollektivet har minskat risken genom att sälja av aktier till fördel för mer kontanter. Man ser hökaktiga centralbanker och en starkare amerikansk dollar på sikt. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 2–8 februari.

Investerarna har minskat risken och ökat nettokassan till 4,7 procent från 4,4 procent. Det är över det historiska snittet på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator över historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar vid en eventuell fortsatt börsnedgång.

Man har roterat ut från aktier och i synnerhet cykliska industriaktier och räntekänsliga fastighets-REITS. Det har man gjort till fördel för kontanter och betydligt mer defensiva sektorer som sällanköpsvaror och hälsovårdsaktier.

Fondförvaltarna har under månaden svängt och minskat aktieövervikten i förhållande till obligationer. Den största månadsnedgången på över två år. Hela 76 procent av förvaltarna tycker att obligationsmarknaden är övervärderad. Vilket är en minskning från månaden före.

Förra månaden trodde huvuddelen av investerarkollektivet att aktiemarknaden skulle nå topp 2019 eller senare. Men nu tror en majoritet att S&P 500 index toppar på ett indexvärde mellan 2 850 till 3 000. Den 25 januari handlades S&P 500 index på rekordnivån 2 872 och handlas nu på 2 619.

Storbritannien är fortfarande den minst populära marknaden för europeiska investeringar, trots en förbättring den senaste månaden. Frankrike och Tyskland är de mest populära att övervikta

En av de största förändringarna har svenska börsen, här har investerarna ändrat sin syn från att ha varit neutrala till en större undervikt.

På listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. I topp hittar vi FAANG+BAT aktier. Det innebär att amerikanska och kinesiska teknikaktier seglat upp som etta igen förra månaden var den god tvåa.

Förra månadens ”most crowded trade” var att gå kort volatilitetsindex och här fick investerarna rätt då det är den av de handelstrender som fick stora problem förra veckan med mycket stora prisrörelser.

Rädslan för kryptovalutan Bitcoin har sjunkit i takt med att priset fallit mycket utan att fortplanterat sig till andra tillgångslag.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är återigen stigande inflation som resulterar i en krasch på den globala obligationsmarknaden, tillsammans centralbankernas eventuella policymisstag när de börjar höja ränta och minska på de kvantitativa lättnaderna.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -