Ett tecken på en sjuk marknad?

Aktiekrönika Panik, oro, stress, rädsla och glädje i en oskön cocktail har serverats många småsparare och kanske är rörelserna som varit ett tecken på en icke välmående börsmarknad? Alldeles oavsett så finns det även denna gång en hel del att lägga till i erfarenhetsbanken.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 7 den 12 februari. Läs mer om Börsveckan.

För två veckor sedan skrev vår gästkrönikör och tillika erfarne kapitalförvaltare Johan Thorén en krönika om att det kan vara värt att spänna fast säkerhetsbältet nu när riskerna ökat på börsen efter många års börsuppgång samtidigt som den ökade robothandeln och de stora flödena inom indexförvaltning kan skapa enorma rörelser på världens börser, likt den vi såg en sommardag i augusti 2015. Minns ni den dagen då börserna över hela världen störtade våldsamt i en så kallad ”flash crash”?

Liknande hände här i veckan som gick när börserna runt om i världen på ett synkroniserat sätt ”kraschade” under enskilda börsdagar samtidigt som volatiliteten varit extrem. Stockholmsbörsen var som värst ner över 4 procent i måndag men stängde på ”bara” 2,6 procent vilket ändå var den största nedgången sedan Brexit blev en realitet i juni 2016.

Tisdagen efter var inte heller särskilt trevlig då börsen fortsatte ner med 2,1 procent. Fredagen innan var börsen ner 1,1 procent så trots en liten studs uppåt därefter så är börsen nu ner 2,3 procent sedan årsskiftet, efter att ha inlett mycket starkt. Utvecklingen för de senaste tre månaderna är cirka 7,5 procent så det är onekligen så att vi fått en korrigering nedåt som det länge förmodats efter en urstark utveckling de senaste åren.

Men vad var det som hände egentligen? Det som utlöste nedgången som inleddes i USA (som vanligt) var starkare löne- och inflationsstatistik än väntat och det faktum att den amerikanska ”10-åringen” steg uppåt 2,8 procent vilket enligt många bedömare är en nivå som kommer locka bort en hel del kapital från aktier till ”säkrare” räntepapper.

TINA (There Is No Alternatives) som länge använts som argument till att handla upp börsen blir i det här fallet mindre relevant och med tanke på att risknivån i aktier som tillgångsslag ökat i takt med uppgångarna som varit samt att ekonomin verkar gå på högvarv överallt i världen så kan det mycket väl vara så att vi kommer få se kraftiga utflöden från aktiemarknaderna till just räntemarknaden under året.

Aktiemarknaden är alltid steget före den reala ekonomin och man brukar säga att börsen toppar cirka 6-9 månader före den reala ekonomin toppat och vice versa. Hur mycket bättre kan det bli för den reala ekonomin just nu? Dessutom är värderingen kopplat till räntan. Ju högre ränta, desto lägre värderingsmultiplar. Det har ett ganska enkelt samband och är en sanning som gällt sedan urminnes tider.

Med stigande räntor blir exempelvis investeringarna för bolagen kostsammare och även konsumenterna drabbas av högre kostnader när bolån blir dyrare till exempel. Kort sagt så är det negativt för både bolagens vinster och för konsumtionen i samhället när räntan är hög.

Men låt oss reflektera kring dessa skeenden som varit. För det första så brukar börsen inte krascha på saker som ligger i förväntansbilden. Jag tror inte det är någon bedömare som inte räknar med åtstramningar från centralbankerna och med stigande räntor framgent. Det är trots allt från extremt nedpressade nivåer och det ligger redan i korten att så ska ske. Frågan är snarare i vilken hastighet detta kommer hända?

Det börsen ogillar starkt är så kallade ”black swans”, eller ”oförutsedda händelser” som kommer snett från sidan och skapar enorm osäkerhet på marknaderna. Exempelvis var fallet så i den senaste finanskrisen 2007-2008. Osäkerhet är något som alla investerare skyr och som verkligen kan sabba börsfester rejält, men det som hände förra veckan kan inte betraktas som en oväntad händelse.

Därför är jag något förvånad över det faktum att marknaden reagerade med sådan panik på egentligen två saker som kan betraktas snarare som positiva för världsekonomin, nämligen en ”normalisering av räntor” och en fortsatt god utveckling för den underliggande ekonomin i USA.

Den amerikanska centralbanken FED har under de senaste åren visat att man anser att det är viktigt att åtgärderna man vidtar inte ska skapa turbulens på marknaderna. Man ämnar gå ”mjukt” fram för att inte skapa onödig oro på börsen. Panikreaktionerna kan faktiskt leda till att man går ännu försiktigare fram nu med kommande räntehöjningar.

Men rent krasst så vidtar man ju dessa åtgärder för att man ser en stadig förbättring i ekonomin och det i sig borde vara en starkare signal för investerare. Men så fungerar det inte i verkligheten och kanske är detta ett symptom på en anormal och sjuk marknad där sunt förnuft och rationalitet står i skymundan av en allt aggressivare robothandel och flödesstyrd börs? I så fall är det läge att vara ännu mer vaksam inför framtiden.

Slutligen så är det viktigt att alltid vara vaksam och ödmjuk när man handlar med aktier. Det är enkelt att vara mallig i en uppåtgående börs när i princip allt handlas upp och det är enklare att vara rädd som en mus när allt faller. Försök att koppla bort känslorna när du är på börsen. Tänk att detta är bolag du investerar i och inte primärt aktier. Det är framförallt girighet och rädsla som styr människors agerande på börsen och för att bli framgångsrik så tror jag det är viktigt att försöka hantera dessa så gott det går.

Se den senaste veckans händelser som en lärdom och lägg till detta i din erfarenhetsbank. Framförallt ska man inte kasta sig framför skärmen och sälja huvudlöst. För de som inte agerade blixtsnabbt så har en hel del av tappet faktiskt återhämtats. Och för dem som hade en kassa redo så kunde man fiska upp en hel del aktier till 10-15 procents rabatt. Det här visar vikten av att alltid försöka ha en kassa i beredskap framöver. Det kommer nämligen inte vara sista gången vi får se den här typen av händelser...

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -