Byggjätten köpvärd trots oron

Aktieanalys. Peab visar upp en imponerande stabilitet i sitt fjärde kvartal. Aktien har rasat sedan i somras och i ljuset av bokslutsrapporten ser kurfallet överdrivet ut.

Peab har på sistone allt mer kommit att likna det trygga alternativet bland Stockholmsbörsens tre stora byggbolag. Där NCC och Skanska under 2017 tvingas till återkommande stora nedskrivningar i sina projekt har Peabs aktieägare varit förskonade från den typen av kallduschar.

Annat var det för några år sedan. Då var Peab något av en mästare på den fronten. Jätteprojekt som Tele2 Arena och Mall of Scandinavia utvecklades till smärre mardrömar som tyngde marginalerna i Peab under lång tid. Bolaget tog också efter Mall of Scandinavia-debaclet beslutet att sluta jaga storprojekt och istället öka andelen små- och medelstora uppdrag. Detta för att få ned risken i projektportföljen.

Att döma av bristen på större nedskrivningar i Peab de senaste åren har det arbetet lönat sig. Precis som planerat har också marginalerna sakta förbättrats i bolaget och skuldsättningen har kommit ned.

I det fjärde kvartalet överträffade lönsamheten aktiemarknadens förväntningar. Totalt rapporterade Peab en operativ rörelsemarginal på 5,2 procent i kvartalet, upp från 4,6 procent för ett år sedan. Utfallet var två tiondelar högre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning.

I kombination med en högre omsättning innebar den förbättrade lönsamheten att rörelseresultatet i fjärde kvartalet ökade med drygt 20 procent jämfört med året innan.

Affärsområdet Bygg nådde en marginal på 2,4 procent, vilket var tre tiondelar bättre än året innan. Väntat var en oförändrad marginal. Peab är det mest Sverige-fokuserade av de tre stora byggbolagen. Cirka 80 procent av Byggs omsättning genereras i Sverige.

Bostäder står för 45 procent av omsättningen och resten utgörs av kommersiella och offentliga lokaler. Det byggs fortfarande mycket bostäder i Sverige men bostadsmarknaden har som bekant varit rejält skakig under fjärde kvartalet.

Störst negativ påverkan av detta kunde man dock vänta sig i affärsområdet Projektutveckling. Där ligger Peabs egna bostadsutvecklingsprojekt. Vd Jesper Göransson konstaterar i bokslutsrapporten att aktiviteten varit låg på bostadsfronten i Stockholm under kvartalet. På många andra orter i Sverige har dock utvecklingen varit stark.

Någon kris på bostadsfronten går dock inte att utläsa i Peabs siffror för fjärde kvartalet. Projektutveckling förbättrade såväl omsättning som resultat något jämfört med året innan. Rörelsemarginalen var högre än väntat.

Andelen sålda bostäder i pågående produktion låg på 72 procent vid kvartalets slut, upp från 69 procent för ett år sedan. Försäljningen har sammantaget gått bra i kvartalet och Peab har startat upp produktion av lika många nya bostäder som för ett år sedan.

Jesper Göransson förklarar utvecklingen i kvartalet med att Peab inte bygger dyra bostäder och att man har en geografiskt väl spridd verksamhett.

Jesper Göransson

Peabs affärsområde Anläggning rapporterade ett förbättrat resultat. Orderingången var mycket stark och steg 106 procent.

Affärsområdet Industri överraskade med en kraftigt förbättring av rörelsemarginalen. Efterfrågan var stark inom i stort sett alla områden och omsättning och resultat steg jämfört med året innan.

Sammantaget blev det operativa rörelseresultatet i Peabs fjärde kvartal drygt 10 procent bättre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Omsättning och marginal överträffade förväntningarna och orderingången var 16 procent högre än väntat i kvartalet.

Orderboken var vid årsskiftet 15 procent högre än för ett år sedan. Jesper Göransson är optimistisk inför 2018. Bostadsbyggandet väntas sjunka men till viss del väntas det kompenseras av ökat byggande inom offentliga och kommersiella fastigheter. På anläggningssidan ser utsikterna bra ut för 2018.

Estimaten för 2018 bör komma upp en bit efter den oväntat starka bokslutsrapporten. I dagsläget ligger snittprognosen för vinst per aktie på 5,83 kronor, ett vinsttapp på 16 procent jämfört med fjolåret. För 2019 väntas en vinst per aktie på 6,05 kronor.

De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 12,9 respektive 12,4.

Utdelningen för 2017 föreslås bli 4 kronor per aktie. Det innebär en direktavkastning på 5,3 procent. För 2018 väntas i dagsläget en direktavkastning på 5,2 procent.

Peab-aktien var före tisdagens bokslutsrapport ned 37 procent från toppen i juni förra året. De senaste veckorna har varit extra svaga och reaktionen på den starka bokslutsrapporten blev kraftigt positiv.

Synen på allt byggrelaterat på börsen har sedan i somras varit våldsamt negativ. Särskilt allt som kan relateras till bostadsmarknaden har pressats rejält. Peab har en relativt stor exponering mot bostäder, men bolaget har klarat sig betydligt bättre än flertalet andra bostadsutvecklare under fjärde kvartalet. Som Jesper Göransson säger är Peab inte särskilt hårt exponerad mot de svagaste delarna av bomarknaden.

I ljuset av bokslutsrapporten ser kurspressen i Peab överdriven ut. Bolaget har bra fart i alla delar. Bostadsbyggandet kommer sannolikt att bromsa in en del i år. Sannolikt har dock aktiemarknaden prisat in ett lite väl stort fall för Peabs del. Orderboken är välfylld och bostadssidan har klarat den svaga avslutningen på fjolåret mycket bra.

Att helt blåsa faran över är kanske lite tidigt. Aktiemarknaden är fortfarande nervös när det gäller bostäder. På dagens kursnivåer tycker vi ändå sammantaget att Peab-aktien är värd ett köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Peab B Köp 73,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -