Rekordstora utflöden av kapital

Fondkommentar Den senaste veckan har kapitalet gjort en 180 graders sväng. Nu är det stora utflöden som gäller och risk av. Världens största börshandlade fond hade ett utflöde på över 140 miljarder kronor.

Förra veckan rapporterade flera aktörer som följer de globala fond- och kapitalflödena, bland annat BofA Merrill Lynch, JP Morgan och EPFR, om rekordstora utflöden. Aktiemarknaden såg de största veckoutflödena sedan dotcombubblan vid millennieskiftet på motsvarande 250 miljarder kronor.

Det är en bild som bekräftas när man ser på veckodata på ETF-flöden.

Världens största börshandlade fond och tillika världens största fond, SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), hade utflöden på hela 141 miljarder kronor. Även ett antal företagsobligations-ETF:er hade enorma uttag under veckan.

I spåren av allt högre räntor var det stora uttaget från både högriskobligationer och säkra företagsobligationer så kallade Investment Grade. Trots att delar av marknaden ser inflationsspöket runt hörnet har inte guldet haft några stora nettoinflöden, utan snarare utflöden under veckan som gick.

Inte nog med att stora kapitalflöden stökar till det på finansmarknaden, den ökade volatiliteten ser ut att ha skördat sina första offer. Några ETF :er som investerar efter att aktiemarknadens volatilitet skulle fortsätta sjunka har tappat över 90 procent av värdet, när VIX-index steg kraftigt under en dag. En av ETF:erna kommer sannolikt att stängas ner vid månadsskiftet

Efter femton uppgångsmånader i rad för MSCI World index och en volatilitet som sjunkit allt lägre tog det plötsligt slut. Januaris starka börsuppgång är nu förpassade till historieböckerna. Vi vet att det var rekordstora globala inflöden till passiva börshandlade fonder så kallade ETF:er, vi rapporterade om det förra veckan. Det absolut största nettoinflödet någonsin för de två giganterna Blackrock och Vanguard.

Även på hemmaplan har det varit osedvanligt stora flöden till fonder. Enligt färsk statistik från fondbolagens förening gjordes de största insättningarna till aktiefonder följt av blandfonder i januari - risk på med andra ord.

Frågan som kvarstår när vi ser alla kapitalflöden som rör sig helt vilt fram och tillbaka är om det en så kallad flash crash eller början på att världens central bankerna menar allvar med att avsluta QE och marknaden är i början på att ställa om sig mot högre räntor?

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -