En mataktie med halsbrytande värdering

Aktieanalys. Axfood lägger bakom sig ett hektiskt 2017. Bolaget är aktivt på många fronter, inte minst inom e-handeln. Värderingen är dock skyhög och vinsttillväxten väntas vara svag.

Dagligvarusektorn har historiskt varit en trygg hamn att söka sig till i oroliga börstider. Axfood-aktien har dock inte betett sig som någon trygg hamn de senaste veckorna då kursen tvärt om faktiskt fallit ett par procent mer än OMXS30-index.

Bokslutsrapporten bjöd på oväntat svag lönsamhet och resultatet före skatt blev drygt 7 procent lägre än väntat. Reaktionen på rapporten blev våldamt negativ då siffrorna presenterades mitt i den värsta börsfrossan. Axfood-aktien hade gått bra inför rapporten så det fanns inte utrymme för några besvikelser.

Omsättningen i fjärde kvartalet prickade SME Direkts snittprognos nästan på öret. Jämfört med samma kvartal året innan ökade omsättningen med drygt 7 procent.

Det är lågpriskedjan Willys som fortsätter att ha starkast utveckling av Axfoods affärssegment. Willys omsättning ökade 11 procent i fjärde kvartalet och knappt 10 procent för helåret 2017. Förvärv bidrog till den starka utvecklingen. I jämförbara butiker var ökningen drygt 4 procent för Willys i såväl fjärde kvartalet som helåret. Det är bättre än den dagligvarumarknaden i stort som växte med knappa 3 procent under 2017.

Hemköp-kedjans omsättning var oförändrad under 2017. I fjärde kvartalet enskilt ökade dock omsättningen med ett par procent. Axfood äger själva 67 av totalt 187 Hemköp-butiker, resten är handlarägda under franschise-avtal. Ombyggnationer och satsningar på e-handel tyngde lönsamheten inom Hemköp under 2017.

Rörelsemarginalen backade en procentenhet och låg för helåret på 3,2 procent. Det kan jämföras med Willys-kedjans 4,0 procent, oförändrat från året innan.

Sammantaget för Axfood-koncernen backade rörelseresultatet något såväl i fjärde kvartalet som helåret 2017. I fjärde kvartalet hade analytikerna enligt SME Direkts sammanställning i snitt väntat sig en rörelsemarginal på 3,7 procent. Utfallet blev dock bara 3,4 procent.

Vd Klas Balkow förklarar den försvagade lönsamheten med satsningar inom e-handel i hela koncernen samt även butiksexpansion, förvärv och butiksmoderniseringar.

Förutom uppgraderingar inom Hemköp-kedjan expanderar Axfood även inom sin grossistverksamhet riktad mot lunchrestauranger, snabbmatskedjor och caféer: Axfood Snabbgross. Det är ett område som växer bra och sedan 1 januari i år har Snabbgross blivit uppgraderat till ett eget affärssegment.

E-handel är högprioriterat i Axfood-koncernen. Än så länge svarar e-handel för en liten del av dagligvaruhandeln men området växer snabbt och för dagens butiksbjässar gäller det att vara på tårna så man inte om några år hamnar i samma läge som H&M nu befinner sig i.

Axfood har stärkt sina kort på området i och med förvärvet av e-handelsaktören Mat.se för 556 Mkr. Affären blev klar i början av 2017 och senare under året köptes även middagskasseföretaget Matfrid för cirka 20 Mkr. Sammanlagt köpte Axfood bolag under 2017 för drygt 1,1 miljarder kronor. Bolaget har flaggat för att förvärvsaktiviteten kommer att vara lugnare i år.

Däremot kommer Axfood fortsätta investera i sina många framtidssatsningar. Investeringsnivån under 2018 väntas landa kring 900-1 000 Mkr.

Bland annat kommer Axfood att fortsätta utrullning av e-handel i sina fysiska butiker. Vid utgången av 2017 erbjöd bolaget e-handel i 17 procent av Willys-butikerna och cirka 10 procent av Hemköp-butikerna. Fler ska det bli i år och Axfood räknar även med att öppna 4-8 stycken fysiska butiker.

Någon prognos för 2018 har inte Axfood lämnat annat än att bolaget siktar mot en tillväxt som överstiger marknadens. Målsättningen för rörelsemarginalen ligger kvar på 4,0 procent. Utfallet för 2017 blev 4,1 procent. Bolaget var 2016 uppe i 4,4 procent men var då rätt tydliga med att tillväxt skulle gå före ytterligare lönsamhetsförbättringar.

Analytikerna har också skruvat ned sina förväntningar på rörelsemarginalen de kommande åren. Den väntas enligt SME Direkts sammanställning ligga på 4,2 procent både 2018 och 2019. Omsättningen väntas öka med 3,5 procent i år och 2,2 procent 2019.

Utan den hävstång som förbättrade marginaler ger blir det dåligt tryck på sista raden. Vinsttillväxten väntas snitta cirka 3,5 procent om året de kommande två åren. Med nuvarande aktiekurs innebär snittprognoserna för vinst per aktie p/e-tal på 20,1 respektive 19,9.

Utdelningen för 2017 föreslås bli 7 kronor per aktie vilket innebär en direktavkastning på 4,7 procent. För 2018 spås en direktavkastning på 4,5 procent.

Ett p/e-tal kring 20 är förstås alldeles för högt för ett bolag vars vinster inte växer med mer än 3,5 procent om året. Den generösa utdelningen trycker upp värderingen. Prognoserna för de närmaste årens utdelningar motsvarar drygt 90 procent av vinsten per aktie. De senaste åren har andelen snarare legat kring 80 procent.

Bidragande till den höga värderingen är också den operativa stabiliteten som dagligvaruhandeln erbjuder. Kombinationen av bra direktavkastning och stabil verksamhet har gjort att mycket kapital som annars skulle ha legat i räntepapper hamnat i bland andra Axfood och Ica Gruppen. Börjar det kapitalet söka sig bort från börsen, vilket stigande räntor fått investerarna att börja oroa sig för, kan det komma att slå mot dessa aktier.

Axfood har skaffat sig en bra utgångspunkt inom e-handeln och investerar nu kraftigt i viktiga framtidsområden. Vi ser dock fortfarande inte något skäl till varför aktien ska värderas högre än den gör idag. Med svag vinsttillväxt i korten blir det därför också svårt att se vad som ska få upp kursen de närmaste kvartalen. Rekommendationen stannar därför vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Axfood Neutral 149,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -