På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Onsdagen blir avgörande

Makrokommentar Det har varit minst sagt turbulenta dagar på finansmarknaden. Nu riktar alla blickarna mot onsdagens amerikanska inflationssiffror som, enligt många, blir avgörande för humöret framöver.

Vi har en riktig magsårsvecka bakom oss på de flesta av världens finansmarknader. Börser rasade, räntorna steg och råvarupriserna föll. Det fanns inte mycket att hålla sig till för den som avhåller sig från blankning. Det var några år sedan marknadsrörelserna var så synkroniserade nedåt. Stigande amerikanska långräntor anses vara den stora orsaken till turbulensen.

Den svenska börsen backade med cirka 5 procent och var med det en av de börser som faktiskt klarade sig bäst men så var den heller inte riktigt med i kraftiga januariuppgången. En svagare svensk krona kan möjligen ha bidragit till att dämpa fallet. Dollarn har nu åter gått upp över 8 kronor och euron kostar 9,90 kronor.

I veckan som kommer är det i princip en enda siffra som ligger i finansmarknaden fokus och det är den amerikanska inflationssiffran för januari som publiceras på onsdag. Många tror att det utfallet blir avgörande för marknadshumöret framöver. En hög siffra ska bidra till fortsatt turbulens medan ett utfall i linjen med, eller under, prognosen kan bidra till att läget stabiliseras.

Det blir dock sällan som man tänkt sig när en enskild siffra är så upphaussad. De flesta har nu haft lite tid på sig att reflektera över läget och göra nödvändiga justeringar men givetvis kan det bli annorlunda den här gången, inte minst om avvikelsen från konsensusprognosen blir stor.

För svenskt vidkommande är givetvis onsdagens penningpolitiska beslut av stort intresse. Vi ser dock inga större anledningar för Riksbanken att göra några förändringar i sitt budskap utan en räntehöjning under sensommaren lär fortfarande vara bankens besked.

Det lär också bli en hel del fokus på de svenska bostadspriserna under veckan som kommer. Valuegards mätning av prisutvecklingen publiceras på onsdag och anekdotisk information tycks peka mot att priserna stabiliserats eller till och med stigit något i januari. Det är också i linje med normalt säsongsmönster.

Viktigt att hålla koll på blir dessutom hur volatiliteten på den amerikanska börsen utvecklas. Den andra stora boven i finansdramat. 

Måndag

En lugn start på makroveckan så gott om tid att reflektera över den förra veckans turbulens på finansmarknaderna. En svensk höjdpunkt är SEB:s boprisindikator, som mäter vad hushållen tror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. I förra månaden halkade indikatorn under nollstrecket för första gången sedan

Tisdag

Det börjar dra ihop sig lite grann inför onsdagens höjdpunkter med en brittisk inflationssiffra för januari. Den tidigare försvagningen av pundet håller uppe inflationen på en hög nivå men den väntas ha sjunkit en aning i januari. Bank of England var dock något hökaktiga vid förra veckans penningpolitiska möte så en brittisk räntehöjning närmar sig. En Fed-ledamot håller tal men vi räknar inte med några större reaktioner på detta.

Onsdag

En fullmatad dag. Här hemma är bostadspriserna och Riksbanken i fokus. Valuegards prismätning av bostadsmarknaden är den kanske mest intressanta eftersom den visat på det största prisfallet. Frågan är om prisfallet accelererat eller mattats i januari? Riksbanken lämnar räntebesked men de flesta räknar med att det mesta är sig likt från det förra mötet.

Finansmarknadens riktar dock blickarna mot den amerikanska inflationssiffran för januari. Den är extremt upphaussad som avgörande för aktie- och ränteutvecklingen framöver. Det är dock långtifrån alltid som rörelserna på marknaderna blir så stora som man väntat sig, i alla fall på kort sikt. Stora överraskningar lär dock ge stora utslag och väntat är en mindre nedgång i inflationstakt.

Torsdag

Återigen mycket fokus på USA med industriproduktion, producentpriser och en del regionala mätningar av humöret i näringslivet. Stabila siffror väntas överlag.   

Fredag

Veckan avslutas lugnt med detaljhandeln i Storbritannien som huvudnummer. Den väntas ha studsat tillbaka något efter ett överraskande svagt december men ett svagt utfall skulle kunna sätta lite press på pundet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -