Orangea kuvertet blir sämre

Pension Informationen i det orangea kuvertet försämras. Pensionsprognosen tas bort och informationen urvattnas.

Anledningen till försämringen är en satsning från pensionsmyndigheten för att ge en bättre bild av hur den totala pensionen kommer att se ut. Det orangea kuvertet har länge uppfattats som krångligt och missvisande. 

Faktum är att 30 procent av alla pensionssparare tror att innehållet i det orangea kuvertet handlar om den totala pensionen, vilket inte stämmer.

I det orangea kuvertet redovisas nämligen bara den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension. Utöver det har du din tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande.

När du går i pension kan din tjänstepension vara så stor som en tredjedel av hela din pension. Och en färsk undersökning från Nordea visar att risken är stor att du bara får 60 procent av din lön i pension om du inte kompletterar med ett eget pensionssparande. 

Informationen i det orangea kuvertet minskas till förmån för Pensionsmyndighetens sajt och Minpension.se, den bästa platsen att visa pensionsspararnas totala pension menar Pensionsmyndigheten.

Det är hit man vill leda spararna för att göra en prognos. Det ska vara tydligt att det är hela pensionen som räknas. Av olika anledningar är det nämligen inte möjligt att redovisa den totala pensionen i kuvertet, bara den allmänna.

Totalt satsar Pensionsmyndigheten 20 miljoner kronor för att nå ut till pensionsspararna. Det viktigaste budskapet är att jobba så många år som möjligt och ha en tjänstepension.

”För att nå människor som har lågt intresse för pensionen behöver vi söka upp dem fysiskt. Vi satsar därför främst på kampanjer i köpcentrum, tågstationer, ställen där människor vistas. Det lönar sig att tjata. Det tar ett tag men man måste vara ihärdig, det tar många år”, säger Sten Eriksson, chef på Pensionsmyndighetens kommunikationsavdelning. 

På frågan ”Vad tror du är viktigast för din framtida pension” svarade hälften av svenska pensionsspararna felaktigt att det är premiepensionen och det privata pensionssparandet. Det säger Sten Eriksson.

”Aktiva val i premiepensionen är förvisso viktig liksom det privata pensionssparandet. Men de totala åren du arbetar har störst betydelse för vad den slutliga pensionen hamnar på”.

Sten Eriksson, chef kommunikation Pensionsmyndigheten

En färsk undersökning från Nordea visar att ointresset för pensionen handlar om tidsbrist, krångligt pensionssystem och att pensionen ligger långt fram i tiden för många.

”Det faktum att vi inte har full koll på vår framtida pension ger oss dåligt samvete. Det gör i sin tur att vi går omkring och tänker på vår pension titt som tätt. Det blir en ond cirkel som det är svårt att ta sig ur”, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Drygt 40 procent av svenskar mellan 18 – 65 år uppger exempelvis att de inte sparar regelbundet till sin pension. 

När du får ditt orangea kuvert, som börjar skickas ut nu i februari, kommer du att upptäcka att det ser lite annorlunda ut. Men framförallt märks det skillnad när du loggar in på Pensionsmyndighetens sajt.

När du loggar in känner systemet av din ålder och anpassar innehållet och budskapet utifrån den. Det går även att välja olika livssituationer för att få fler tips, exempelvis om du är småbarnsförälder, studerande, sjukskriven och så vidare.

För alla de 600 000 svenskar som inte använder internet blir det svårare att få sig en tydlig bild över den totala pensionen, men Pensionsmyndigheten uppmanar dem att ta kontakt med myndighetens kundservice för att få hjälp med en pensionsprognos. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -