Dyr el? Så sparar du tusenlappar

Privatekonomi. Många betalar betydligt mer än nödvändigt för elen och få känner till vad elnotan egentligen består av. Du kan spara in tusenlappar genom att välja ett elavtal med låga fasta avgifter och skippa tillsvidareavtal.

Flera elbolag marknadsför att de har låga avgifter i form av ett lågt påslag på spotpriset, det vill säga dagligt pris på el, men är otydliga med att en fast avgift tillkommer på priset.

Elbolagens påslag och fasta avgifter innebär stora prisskillnaderna på rörliga avtal, som ungefär hälften av alla svenskar har valt.

Tabellen visar hur stor andel av hushållen i elområde 3 som valde respektive elavtal under 2017.

Källa: Energimarknadsinspektionen.

Du som bor i villa tjänar mest på att byta elavtal, faktum är att det kan skilja över 1 000 kronor per år mellan det billigaste och dyraste elavtalet för en villaägare enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå.  

Det är upp till respektive elbolag att bestämma hur stort påslaget och de fasta avgifterna ska vara. En del elbolag redovisar sitt vinstpåslag öppet, andra gör det inte. Energimarknadsinspektionen har vid flera tillfällen granskat avtal som marknadsförs som "el till inköpspris". 

”Det är det fasta påslaget som gör skillnaden, inte elhandlarens elpris. Elbolagen behöver ett påslag för att täcka alla sina egna kostnader, det är inget konstigt i sig. Det viktiga är att elbolagen är transparenta och inte framställer ett bra pris som sedan blir ett annat när du får din faktura”, säger Mattias Johansson på Energimarknasinspektionen och fortsätter:

”Elbolagen har många kreativa sätt för att vilseleda kunden. Därför är det viktigt att fråga efter jämförpriset. Då kan du vara trygg med att allt ingår i priset”, säger han.

Jämförpris är till för att du som konsument på ett enkelt sätt ska kunna jämföra olika elavtal. Jämförpriset grundar sig på den totala kostnaden, inklusive påslag, elcertifikat och liknande avgifter, som du ska betala till elhandlaren för din elkonsumtion. Enligt lag måste alla elbolag i Sverige redovisa sitt eget jämförpris.

”Ha för vana att jämföra elpriserna på en sajt som jämför alla de drygt 130 svenska elbolagen, exempelvis elpriskollen.se, innan du tecknar ett elavtal. Risken är nämligen stor att du inte hittar jämförpriset trots elbolagen måste redovisa det enligt lag”, säger Anna Carlén på Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Här är ett exempel på alla delar som ingår i ett jämförpris hos elbolaget Eon. Det är många bitar att hålla koll på om du skulle ta reda på avgifterna på egen hand.

Ett annat tips är att se upp för ”El till inköpspris”, ett rörligt elavtal där priset följer utvecklingen på Nord Pool, elbörsen. Det låter bra, du får köpa in elen till samma pris som elhandlaren köper in den för på elbörsen. Men det stämmer inte. När de fasta avgifterna har lagts ovanpå inköpspriset kan avtalet bli betydligt dyrare än de billigaste rörliga avtalen.

Elpriskollen.se tar upp ett exempel där en elhandlare som erbjuder el till inköpspris har en fast årsavgift på 948 kronor. Det innebär ett extra påslag på 47 öre per kilowattimme.

Undvik tillsvidarepris. Den som inte aktivt har gjort något val, exempelvis vid flytt till en ny bostad får automatiskt ett elbolag tilldelat. För det får du betala tillsvidarepris och är oftast det dyraste alternativet. Faktum är att det kan vara upp emot 50 procent dyrare än ett rörligt elavtal. Du har kvar detta elavtal tills du själv väljer ett annat.

Om du vill byta elbolag är det viktigt att titta både på uppsägningstiden och bindningstiden, annars riskerar du straffavgifter. 

Står du i valet och kvalet om du ska välja rörligt eller fast elavtal? Med ett fast avtal är priset bundet och du vet vad priset per kilowattimme kommer att vara under hela bindningstiden, som varierar mellan ett halvår och flera år. Fördelen är att du är skyddad mot prishöjningar som kan uppstå, nackdelen är att du kan gå miste om prissänkningar.

Har du en ekonomi som klarar av oväntade utgifter kan ett rörligt elavtal vara fördelaktigt. Prisskillnaden mellan rörligt och bundet elpris kan vara flera tusen per år. Ofta blir det billigare med ett rörligt elpris eftersom elhandlarna tar höjd för en förväntad prisutveckling på inköpspriset.

Det rörliga elpriset följer svängningarna på den nordiska elbörsen Nord Pool och kan variera från månad till månad. Nord Pool består av en spotmarknad och är en handelsplats för fysisk elleverans.

Priserna på Nordpool styr sedan elpriserna som hushållen betalar. Men elhandlarnas inköpspriser kan variera, så det är svårt att veta exakt vilket inköpspris elhandlaren baserar sitt konsumentpris på.

 

Källa: Nord Pool

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -