Volatiliteten och tjurfällan

Aktiekrönika Volatiliteten stiger, börserna svänger och kapitalet flödar runt. Närmar vi oss den klassiska tjurfällan?

År 2017 var det säkraste flygåret globalt för betalande passagerare sedan 1927. Börsåret 2017, i all fall det amerikanska, var kanske det säkraste sedan 1929, eller 2007. 2018 däremot, då går ingen säker. Även om sannolikheten - baserat på närstående historik - talat för att den enda vägen på börsen varit upp.

Med undantag för ett par smärre luftgropar har vi har rört oss i ett luftrum med mycket låg volatilitet, och dessa perioder återkommer om vart annat på börsen. Nu har vi sannolikt lämnat den tiden bakom oss och flyger vi in i en tid med större turbulens.

Måndagsfallet på Stockholmsbörsen var det största en enskild dag sedan 2016, tisdags-tappet gjorde inte saken bättre.

Six Volatility Index, som uppskattar svängningarna på börsen, har rört sig nedåt sedan brexit-spiken midsommaren 2016 - alltså har volatiliteten minskat lika länge. Dessförinnan var volatiliteten tilltagande under dryg två år.

Perioder med låg volatilitet, tillika perioder med större svängningar, avslutas och påbörjas ofta i ett högljutt crescendo innan nästa passage. Brexit var en slutnot, de senaste dagarnas upptrappning är kanske nästa intro.

Det mest kritiska momenten inom flyget är start och landning. Då är risken för en olycka absolut som störst. Börsåret 2018 hann lyfta och vi nådde en uppgång på flera procent innan nosen plötsligt dök.

Trendföljande placerare kan ha sett varningar i den paraboliska stigningen på USA-börserna - dessa tar ofta ett väldigt abrupt slut. Men det är omöjligt att på förhand avgöra när lyftkraften sviker.

Den fundamentala förklaringen till kursfallet, i all fall den som presenteras i media, var oväntat starka siffror från den amerikanska ekonomin. Sen innan är bolagsvärderingarna redan höga.

Statistiken skulle kunna innebära fler räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, än vad marknaden redan tagit höjd för. I sin tur skulle det hota attraktionskraften hos börsen. Slagdängan - att det inte finns några alternativ till aktier -, vore då ett minne blott.

Kan försäkringsjättar och pensionskapital få en ränta kring 2,5-3,0 procent utanför aktiemarknaden, då kommer ett stort kapital lämna osäkra värdepapper.

Men en för stark underliggande ekonomi är det verkligen en negativ börssignal?

Borde det inte vara varsel om att vädret nu är ännu bättre än kaptenen planerat för innan avfärd.

- Kanske, om inte kopplingen mellan börsen och konjunkturen vore så trubbig.

Kapitalflöden styr aktiemarknaden. Börsen toppar innan konjunkturen, och börshandlarna säljer nu aktier i rädsla för att ränta - i framtiden - ska ticka upp. Alltså, börsen först och makro sen.

När de mest avgörande affärsbesluten fattas i iskalla serverhallar, då blir utfallen tämligen binära. All in, eller all out.

Också av mänsklig hand har det blivit mycket enkelt att lämna aktiemarknaden. Endast med en knapptryckning kan en fondförvaltare köpa eller sälja en hel sektor.

Inflödet i tematiska ETF:er (börshandlade fonder) har varit rekordstort, vilket också betyder att utflödet kan bli det. Då slaktas hela sektorer. Likviditeten i ETF:erna motsvarar inte alltid likviditeten på aktiemarknaden, vilket bidar till större kursfall i underliggande.

Andra skribenter har varit inne på det tidigare. Kanske är det dags att vänja sig vid börsens nya handelsrytm. Längre uppgångssviter och snabba fall. Det blir då svårare och svårare att se nedgången innan den kommer.

Om än handelsmönstret förändras är grundsketchen sig antagligen lik. Är USA-börserna i stånd att fullfölja en klassisk bubbelfas, vilket varit vår arbetstes ett par månader, då bör aktiekurserna studsa upp med besked ganska snart. Men uppgången kan sedan visa sig vara en tjurfälla, en fälla för optimisterna, och ett brantare kursfall tilltar.

Kanske är det annorlunda denna gång. Den som lever får se hur det faktiskt spelar ut. Men som aktielegenden Jessie Livermore lärt oss: Inget nytt händer någonsin på Wall Street.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -