Köp- och säljsignalerna på börsen

Teknisk analys Börsen är svagt negativ enligt Investtechs tekniska analyser. Och trots börsfrossa finnas här en aktie med köpsignaler. Men två aktier har säljsignaler

Stockholmsbörsen inledde veckan svagt med en nedgång på cirka 2,6 procent vilket resulterade i att den stigande trendkanalen på medellång sikt är bruten vilket isolerat ger en signal om en kommande sidledes utveckling.

En analys av samtliga tidsintervall (kort, medellång och lång sikt) ger en indikation om att pessimismen dominerar på kort sikt medan vi får mer neutrala signaler på lång sikt.

Negativ volymbalans och lågr RSI-värde indikerar att momentum är svagt och att säljtrycket är högt på kort sikt. Många aktier har utlöst säljsignaler på kort sikt vilket ger ett lågt värde i Investtechs kortsiktiga hausseindex. Dessutom har det formats nya motstånd vilket kan begränsa uppsidan.

På medellång och lång sikt finns horisontella stöd vid 546 och 556 punkter vilket indikerar att det kan finnas investerare som anser att aktierna är köpvärda på dessa nivåer och det kan begränsa nedsidan. En slutkurs under den nedre stödnivån skulle indikera att det skett ett större negativt omslag också bland långsiktiga och detta skulle ge ytterligare en negativ signal.

Investtechs Insiderbarometer indikerar att insiders tror på fortsatt uppgång. Särskilt är köpandelen hög på kort sikt – 83 procent den senaste veckan.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt negativt på medellång sikt.

 

Många aktier föll på hög volym både under fredagen och måndagen. Detta indikerar att osäkerheten bland investerare är starkt tilltagande på kort sikt. En aktie som också fallit, men på låg volym, är Cloetta. Nedgång på låg volym indikerar att det är få investerare som vill sälja aktien och att man har is i magen och behåller aktien trots att kursen är på väg nedåt. Detta volymmönster är ett sundhetstecken.

På medellång sikt ligger aktien strax över golvet i en stigande trendkanal och det finns dessutom horisontellt stöd vid 31,80 kronor vilket kan begränsa nedsidan. Handelsvolymen ökar också vid denna nivå vilket stärker stödet.

Uppsidan bedöms samtidigt vara stor då nästa horisontella motstånd är vid 38,50 kronor och dagens kurs kan därför vara en god ingångskurs med avseende på risk reward.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Essity AB B har brutit den stigande trenden, vilket i första skedet indikerar svagare stigningstakt. Brottet stärks av hög volym och negativ volymbalans som är kortsiktiga svaghetstecken.

Nästa horisontella stöd är vid 216 kronor och ett indikerat högt säljtryck på kortsikt kan mycket väl leda till att kursen utmanar detta stöd inom kort. En slutkurs under stödet skulle vara ytterligare en negativ signal.

Investtechs rekommendation: Svag sälj.

 

Kursen i Attendo pressades ned på hög volym under måndagen vilket resulterade i ett brott ned från den fallande trendkanalen. Enligt Investtechs forskning stärker detta den svaga tekniska bilden då dessa aktier följts av en genomsnittlig underavkastning på 6,3 procentenheter jämfört med genomsnittlig utveckling på Stockholmsbörsen på tre månaders sikt, mot 2 procents underavkastning för aktier i fallande trendkanaler.

RSI-värdet ligger under 30 punkter vilket indikerar att kortsiktigt momemtum är mycket svagt.

I november och december rapporterades både köp och försäljningar bland insynspersoner. Sett till totalt värde dominerade försäljningarna vilket kan tolkas som en varningssignal inför bolagets bokslut som redovisas den 15 februari.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -