Så högt värderas tech-jättarna

Aktier De amerikanska Faang-drakarna redogjorde sina kvartalsresultat i förra veckan med blandade reaktioner på börsen. Placera har sammanställt siffror och estimat.

Efter tolv månader med stadigt stigande aktiekurser bland Faang-bolagen lamslogs Wall Street i den största nedgången sedan 2016 under fredagen.

Kurstappen var förvisso inte särskilt blodigt i absoluta tal. Men i en börsmiljö med mycket låg volatilitet var handelsdagen anmärkningsvärd.

Nedgången fungerade som orosväckarklocka för investerarkollektivet, som vant sig vid att den enda vägen på börsen är upp. Bubbeltendenser i tech-bolagens prisutveckling har också varit tydlig.

Men trots höga vinstmultiplar har flera av teknikjättarna PEG-tal (P/e-talet delat med årlig vinsttillväxt per aktie) kring 1 på estimaten för 2018, enligt Factset. Det innebär att bolagen kan motivera sina rediga p/e-tal med hög vinsttillväxt, om det nu ligger sanning i analytikernas spådomar.   

(Förändring av prognos för vinst per aktie - Facebook)

Facebook

Det sociala nätverket Facebook handlas till p/e 27 på årets vinstestimat. Det är väl motiverat om PEG-talet används som rimlighetsmått. Vinsten per aktie uppskattas växa med 33 procent i år och med över 20 procent året efter. Blir det verklighet är dagens prislapp inte ett aber. PEG-talet är 1.

Vinstestimaten har också varit svagt stigande under fjolåret. Den senaste kvartalsrapporten har följts av ytterligare ett jack upp.

Samtidigt syns tidiga tecken på att Facebook-användandet minskat i USA för första gången hittills mellan två kvartal. I tredje kvartalet var antalet amerikanska och kanadensiska användare 185 miljoner. I fjärde hade användandet sjunkit till 184 miljoner. Detta blir en intressant trend att följa.

Men intäkterna ökade i perioden med 1,3 miljarder dollar, vilket vissa analytiker skyller på säsongsmönster i reklamintäkterna, skriver Alphr. 

(Förändring av prognos för vinst per aktie - Amazon)

Amazon

E-handelsgiganten Amazon är på god väg att bli ett av världens största företag. Men Jeff Bezos imperium har en bit kvar innan det passerar teknikkollegor som Apple och Alphabet (Google) i börsvärde. I en synnerligt blodig fredagsavslutning förra veckan var Amazon rätt ensam i tekniksektorn om att istället notera högre kurser.

Det följde efter att bolaget rapporterat sitt bästa kvartalsresultat hittills. Och vinsterna ska öka explosionsartat om analytikerna har rätt i sina konsensusprognoser.

Under 2018 ska vinsten per aktie stig med 80 procent, ännu mer under 2019 och ytterligare hela 75 procent under 2020. Det här vinsttillväxt som är svår att hitta någon annanstans på börsen.

Dessutom i ett bolag med ett börsvärde på cirka 700 miljarder dollar. Omsättningen bedöms öka med 32 procent i år och 19 procent under 2019. Först på estimaten för år 2021 har Amazons PEG-tal närmat sig 1. På de antagandena handlas aktien till p/e 37 för 2021. På 2018-års siffor värderas Amazon till p/e 175 och PEG-talet stiger över 6.  

(Förändring av prognos för vinst per aktie - Apple)

Apple

Hårdvarubolaget Apple är lägst värderade i faang-skaran. P/e 12 på nästa års vinstestimat och en absurd nettokassa att luta sig tillbaka på, torde göra Apple till en intressant investering.

Skeptikerna oroar sig för en stagnerande efterfrågan på storsäljaren Iphone. Ett djupdyk i estimaten visar att det är en bild som analytikerna delar. Under 2018 väntas antalet sålda telefoner förvisso öka med 18 procent - men därefter flackar kurvan. Uppskattningen är endast marginella försäljningsökningar mellan åren 2019–2020. Försäljningen av persondatorer och Ipads tappar också höjd år för år.

Istället tror analytikerna att mjukvaruförsäljningen (applikationer och molntjänster) ska väga upp tillsammans med en kraftigt ökad försäljning av Apple Watch. 

Försäljningen inom Itunes förväntas ha nästan dubblats mellan 2017 och 2021. Antalet sålda Apple Watch ska öka med 40 procent bara under 2018.

Den spännande omställning som analytikerna ser i korten innebär också en stor osäkerhet. Det kan vara förklaringen till varför Apple inte värderas högre, trots sin dominerande ställning på mobiltelefonmarknaden.

Antagandena om försäljningen av Iphones, Macbooks, Ipads och appar kokar ned till en förväntad omsättningstillväxt på 15 procent i år och 3–4 procent år för år fram till 2021. 

(Förändring av prognos för vinst per aktie - Netflix)

Netflix

Streamingbolaget Netflix chockade marknaden med fler nya prenumeranter än väntat. I samma veva steg börsvärde för första gången över 100 miljarder dollar. Bara under januari ökade aktiens värde med 40 procent.

Vid första anblick kan p/e 100 på årets vinstförväntningar verka ansträngt. Även i ljuset av bolaget starka vinsttillväxt kommande är det en högre prislapp.

Men redan på estimaten för 2019 närmar sig PEG-talet 1. I år ska vinsten per aktie öka med 114 procent, under 2019 med ytterligare 60 procent om analytikerna får rätt.

Globalt ska prenumerantstocken öka med nästan 60 procent år 2018.

(Förändring av prognos för vinst per aktie - Alphabet)

Alphabet (Google)

Ökade kostnader slog på marginalen för sökjätten. I ännu ett kvartal missade Alphabet mot estimaten. Rörelsemarginalen sjönk till 24 procent i fjärde kvartalet, vilket kan ställas mot 26 procent i samma kvartal året innan.  Kostnaden för att driva trafik ökade med 34 procent.

Men trots lite kärva siffor i kvartalet ser estimaten attraktiva ut. Vinsten per aktie ska stiga med 15–18 procent år för år fram till 2021. Samtidigt ska intäkterna växa ungefär i samma magnitud. Den stadiga tillväxten innebär att PEG-talet håller sig lågt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -