Stark tillväxt för teknikjättar

Tech-fredag En teknikintensiv rapportvecka är snart till ända. På båda sidor om Stilla havet har rapporterna duggat tätt med kraftiga kursrörelser som resultat. Placera sammanfattar.

Apple har samlat en nettokassa på över 160 miljarder dollar. Pengar som bolaget ämnar använda. Antagligen både till återköp av aktier, högre utdelning samt investeringar i framtida molntjänster och applikationer. Förra året köpte Apple hela 19 bolag och är mitt i en jättesatsning på datacenter.

Försäljningen av Iphone var något kort förväntningarna men med hänsyn taget till att fjärde kvartalet var kortare i fjol än året innan var säljsiffran stark. Dessutom har intäkten per såld telefon ökat i och med den burdusa prislappen på Iphone X – en telefon som innehåller massor med intressant teknologi. 

E-handelsgiganten Amazon slog marknaden med häpnad när de levererade bättre försäljning och högre nettovinst än väntat. E-handel växer över förväntan och Wholefood har integrerats på ett bra sätt.

Snabbväxande Amazon Web Services (AWS) hade en fortsatt stark tillväxt. Med AWS är man det klart dominerande molntjänstbolaget i världen.

Alexa-plattformen kopplar till internet via röststyrning. Tjänsten visar fortsatt bra tillväxt. Flera aktörer ser möjlighet att använda den öppna plattformen. Bland annat högtalartillverkaren Sonos, Toyota och Ford. 

Ebay tar ett steg ifrån samarbetspartnern Paypal. Istället inleds ett nytt förhållande med tyska Adyen, vilka idag hanterar betalningar åt både Uber och Airbnb. Men som är betydligt mindre än många konkurrenter. Fördelen med den nya lösningen är att den sannolikt kommer vara bättre integrerad än Paypal så att betalningar kan göras utan att logga in på två konton.

Den nya tjänsten kommer också vara billigare, vilket innebär at Ebay på sikt kan pressa sina kostnader. Och Adyen kan hantera närmare 190 olika valutor. 

Microsoft överraskade också marknaden med en stark rapport. Kärnverksamheten växer bra. Framtidslöftet Azure, som är Microsofts molntjänstplattform ökar mycket snabbt. Bolaget är nu klar tvåa efter Amazon Web Services. Det senaste kvartalet växte Azure klart snabbare än Amazon och intäkterna ökade uppåt 100 procent.

Ett glädjeämne är den stora kassan. Här ser investerarna möjligheter, pengarna kan användas till återköp eller investeringar i det snabbväxande Azure - för att minska gapet till Amazon.

Det som marknaden uppskattade i rapporten var en stabiliserad vinstmarginal. Den har under flera år haft en svagt negativ tillväxt. Tappet har stannat av mycket tack vare snabbväxande Azure.

Teknikgiganten Alphabet (GOOGLE) nådde inte upp till marknadens höga förväntningar. Resultatet var sämre än väntat, drivet av högre kostnader. Marknadsföringskostnader och intäktsdelningen ökade. Alphabet ser ett ökat beroende av andra bolag för att nå konsumenter, vilket oroar.

Bolaget fortsätter att investera massa kapital i sin snabbväxande molntjänst. Andra intressanta tillväxtområden är AI och alternativ till Amazon rösttjänst Alexa.

Sist men inte minst. Visa och Mastercard levererar. Kanske inga tech-bolag i ordets riktiga bemärkelse, men en del av navet för att kunna göra betalningar på nätet. Oavsett betallösning är kortjättarna svåra att runda.

Båda slog estimaten. Deras verksamheter växer snabbare än väntat. Och betalningar med kort ökar både i fysiska butiker och genom e-handeln. 

Pär Ståhl

Fredrik von Schantz

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -