Den nya kinesiska revolutionen

Fonder/aktiemarknad Förberedelserna är i full gång inför den stora omvälvningen av globala index. Om bara ett par månader tas kinesiska A-aktier in i MSCI Emerging Markets index, vilket får gigantiska summor att flöda till Kina.

Det var fjärde gången gillt när finansmarknaden den 20 juni i fjol fick besked att den globala indexberäknaren MSCI äntligen valde att inkludera kinesiska A-aktier i sitt tillväxtmarknadsindex.

MSCI Emerging Markets index räknas som det mest använda tillväxtmarknadsindexet bland världens investerare. Indexet omfattar 24 tillväxtmarknadsländer med 850 bolag. Kina är det största marknaden med drygt 29 procent. Av de 29 procenten utgörs av drygt 20 procent kinesiska bolag noterade på Hongkong-börsen. Resterande del består till stor deal av kinesiska bolag noterade på de amerikanska börserna, här hittar vi teknikjättar som Alibaba och Baidu.

Det innebär att både aktiva och passiva (index-) förvaltare som investerar på tillväxtmarknaderna måste hålla ett öga på det. I arbetet som passiv indexfondförvaltare placerar man efter bolagens vikter i indexet man replikerar.

Även en aktiv förvaltare är intresserad av de olika bolagens vikter i index, för att ha det som jämförelse och måttstock för sin egen fond och se var avvikelser förekommer. Enligt uppskattningar från MSCI har deras kunder motsvarande 14 000 miljarder kronor investerade mot MSCI Emerging Markets index.

Fjolårets beslut om att inkludera kinesiska A-aktier tar form först i år. Och det sker i en tvåstegs-process. Totalt handlar det om 220 kinesiska A-aktier som ska inkluderas i index. De motsvarar drygt 5 procent av det totala antalet kinesiska A-aktier som består av drygt 3 000 bolag. De 220 bolag som klarar den ganska tuffa uttagningsprocessen, omfattade från början 460 A-aktiebolag som ingår i MSCI China International Index.

Det viktigaste är att de går att handla via Hongkong-börsens uppkopplingar till de två fastlandsbörserna Shanghai och Shenzhen där bolagen är noterade. Bolagen hör till de största och mest likvida bolagen. De 220 kinesiska A-aktie bolagen tillför större vikt inom hälsovårdssektorn, konsumentvaror och diversifierade finansbolag jämfört med de Hongkong-noterade kinesiska bolagen.

I det första steget som sker i maj inkluderas hälften av de 220 bolagen. Den sista hälften inkluderas i augusti. De 220 kinesiska A-aktierna adderar drygt 1 procentenheter till Kinaslandvikt i MSCI Emerging Markets Index.

Det är enorma belopp som står på spel när det sker större förändringar i indexsammansättningen. Det får stora utslag på världens börser när världens placerare viktar om sina fonder och ska köpa mer kinesiska A-aktier. Den kinesiska kapitalförvaltaren Fullgoal Asset management uppskattar att på kort sikt kommer det att generera ett nettoinflöden på 85 miljarder kronor.

Skulle man skulle inkludera alla kinesiska A-aktier skulle Kinas andel av MSCI Emerging Markets index bli drygt 42 procent. Det är sannolikt en lång process innan marknaden är mogen för det. Som jämförelse tog det åtta år att inkludera alla Sydkoreanska och Taiwanesiska aktier i MSCI Emerging Markets index när det begav sig. 

Men det slutar inte här. MSCI Emerging Markets index är en del av det största indexet MSCI All Countries World Index (MSCI ACWI). Det är ett globalt aktieindex som täcker knappt 50 länder och ungefär 2 500 bolag.

Här är Kinas andel av indexet betydligt blygsammare på 3,5 procent och den fjärde största aktiemarknaden i världen. Men MSCI ACWI har betydligt större belopp som investerats mot index, hela 24 000 miljarder kronor beräknas de globala förvaltarna ha.

Vid en inkludering av alla kinesiska A-aktier i MSCI ACWI skulle Kina hamna nära Londonbörsen i storlek. Det kommer bli stora svallvågor på världens finansmarknader när de globala förvaltarna ska vikta upp Kinas andel även här. Här uppskattar Fullgoal Asset Management ett nettoinflöde på totalt 2 300 miljarder kronor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -