Nyheterna för din privatekonomi

Privatekonomi: Barnfamiljer, studenter och sjukskrivna får bättre ekonomi tack vare sänkta skatter och höjda bidrag i år. Se årets privatekonomiska nyheter här.

2018 ser ut att bli ett bra privatekonomiskt år för många svenskar. Arbetslösheten sjunker och löneökningarna väntas ligga på 3 procent samtidigt som inflationen är 1 procent lägre vilket ger de flesta en reallöneökning i år. Dessutom är bolåneräntorna låga, och väntas förbli låga under 2018, även om de kan komma att höjas om ett halvår då Riksbankens prognos visar en höjning av reporäntan.

Barnfamiljer hör till dem som kan se fram emot mer pengar i plånboken i år.  Den 1 juli, retroaktivt från 1 mars, höjs barnbidraget med 200 kronor till 1 250 kronor.

Samtidigt höjs också studiebidraget för studier på gymnasieskolan med motsvarande belopp. En höjning som välkomnas av Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

”Det var på tiden, det är den första höjningen sedan 2006”, säger hon och tillägger:

”Främst är ju barnbidraget till för föräldrarna, det kostar att ha barn. Men om ni känner att ni har så ni klarar er är ett tips att spara de extra pengarna till barnen direkt från lönen innan ni börjat vänja er vid dem”.

Ett ISK-konto eller en Kapitalförsäkring är populära och förmånliga konton att barnspara i. På båda dessa konton slipper du att betala reavinstskatt när pengarna plockas ut. Istället dras en schablonskatt som baseras på det totala beloppet vid ingången av varje år. En skatt som är låg, men som har höjts med 0,25 procent från förra året till 0,45 procent i år.

”Snittspararen, med ett sparande på ca 80 000 kronor, drabbas inte så hårt i kronor och ören, men är man en seriös placerare så kan den ackumulerade förlusten av skattehöjningen på lång sikt vara betydande”, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Att se över sina placeringar och se till att man inte har kvar lågavkastande fonder så som räntefonder eller blandfonder är därför en god idé tycker hon.

Sharon Lavie vidhåller att ISK-kontot fortfarande är en förmånlig sparform men hon tycker att höjningen är orättvis.

”Skatteökning på sparande skickar en förvirrande signal till spararna när de ska betala mer i skatt men låntagarna får fortsätta göra avdrag”, säger hon.  

Ensamstående föräldrar till barn över 15 år har fått 150 kronor i extra underhållsstöd från 1 januari i år och därefter höjs beloppet med ytterligare 350 kronor per månad från och med 1 augusti vilket ger 2 073 kronor per barn.

Även studenter med studiebidrag får extra klirr i kassan. Studiebidraget höjs med 300 kronor den 1 juli. Det betyder att den som har fullt studielån kan få ut 11 314 kronor i månaden.

En annan av de större privatekonomiska nyheterna i år som kommer att påverka många ekonomiskt är det skärpta amorteringskravet, läs mer här.

”Det nya amorteringskravet kommer inte bara ställa till det för unga som vill in på bostadsmarknaden utan även påverka pensionärer som vill flytta, personer som separerar och vill bo kvar i det området där barnen går i skola och potentiellt även människor som vill renovera eller bygga ut”, säger Sharon Lavie.

Här är några andra nyheter som påverkar hushållen 2018.

Den 1 juli införs det nya så kallade Bonus-Malus systemet för nya bilar.  Poängen är att bilar med låga koldioxidutsläpp ska gynnas, bonus, medan bensin- och dieseldrivna bilar ska straffas, malus. Det nya systemet införs 1 juli i år och gäller nya bilar.

”Om du ska köpa en ny el-, gas- eller laddhybrid se till att få den registrerad efter den 1 juli. Ska du däremot köpa en ny bensin-, diesel eller icke laddningsbar hybrid är ett tips att få den registrerad före 1 juli för att inte drabbas av det nya malussystemet”, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Tandvårdsbidraget dubblas till 600 kronor för alla mellan 22 - 29 år samt för de som är 65 år och äldre. Är du mellan 30 - 64 år blir bidraget höjt med 150 kronor till totalt 300 kronor per år.

Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs från 7,5 till 8 prisbasbelopp från och med den 1 juli 2018. Taket höjs från 28 438 kronor till 30 333 kronor vilket innebär upp till 350 kronor mer i veckan före skatt.

Inkomstpensionen för pensionärer höjs med 1 procent. De som har sämst inkomst med garantipension får höjd inkomstpension med 1,6 procent. Sänkt skatt gynnar 75 procent av pensionärerna.

Bostadstillägget höjs vilket kan ge runt 290 000 pensionärer 470 kronor extra i månaden.

Om du köper en elcykel eller elmoped kan du dra av 25 procent av priset, max 10 000 kronor per fordon. Du kan ansöka om premien från och med 1 februari men bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017.

Den 1 september i år ska långtidsarbetslösa kunna få CSN-lån för att ta körkort.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -