Loomis: När släpper den franska huvudvärken?

Aktieanalys Full fart i USA men tvärstopp i Frankrike. Loomis resultat marscherade på stället i fjärde kvartalet och 2018 riskerar att bli ett mellanår.

Kontanthanteringsföretaget Loomis kunde i sin bokslutsrapport för 2017 visa upp trender som vid det här laget är väl bekanta för aktiemarknaden: svagt i Europa men starkt i USA. Europamarknaden var dock överraskande svag i fjärde kvartalet och sammantaget blev resultatet knappt 5 procent lägre än väntat.

Loomis knoppades av från Securitas 2008. Bolaget hanterar kontantflöden inom två huvudområden: transporter (förkortat CIT för Cash in Transit) och kontanthantering (CMS för Cash Management Services).  Kontanthantering utgörs av tjänster som uppräkning, paketering, äkthetskontroll samt analys- och prognostjänster.

CMS är en mer avancerad tjänst och medför därför bättre marginaler. Loomis strävar därför att öka andelen CMS-uppdrag.

Geografiskt svarar Europa för ungefär hälften av intäkterna i Loomis-koncernen och USA för 45 procent. Resterande fem procent utgörs av området internationella värdetransporter. Affärsområdet Europa var för några år sedan klart mer lönsamt för Loomis än USA. Den snabba tillväxten i USA har dock lyft marginalerna. För 2017 rapporterar området USA en rörelsemarginal på 13,1 procent (upp från 11,5 året innan) medan Europa nådde 13,5 procent (13,4 året innan).

Organiskt ökade försäljningen i USA med 6 procent under 2017 medan den i Europa var noll. Den tröga tillväxten i Europa beror bland annat på de nordiska marknaderna. Sverige och övriga norden ligger långt framme när det gäller att betala med kort och mobiltelefoner.

Trenden med minskad kontantanvändning finns i så gott som alla utvecklade länder, och även om det långsiktigt är ett problem för Loomis så innebär det också kortsiktigt ökade affärsmöjligheter. I takt med att kontanter blir en allt mer perifer verksamhet för såväl butiksägare som för banker, ökar också viljan att lägga ut kontanthantering på en extern aktör som Loomis.

I Norden, och framför allt Sverige, har dock trenden bort från kontanter kommit så långt att affärsvolymerna som helhet minskar.

Under 2017 har dock Loomis verksamhet i Frankrike varit det största problemet. Frankrike är vid sidan om USA Loomis största marknad och landet svarar på egen hand för nästan en tredjedel av intäkterna i segmentet Europa. Konkurrensen i landet har ökat kraftigt sedan i somras och Loomis har tappat en del viktiga uppdrag. Det råder även en allmän hård prispress på den franska marknaden. 

Loomis ser ingen lättnad i Frankrike förrän tidigast till sommaren. Åtgärder har därför satts in för att sänka kostnaderna i landet.

I USA tar Loomis marknadsandelar inom såväl CIT som CSM. Den sistnämnda verksamheten får extra draghjälp av framgångarna med det egna kontanthanteringssystemet Safepoint som är särskilt framtaget för detaljhandeln. Safepoint tar hand om hela kedjan med säker förvaring av kontanter i butik, transporter, snabba överföringar till konto och löpande kassarapporter.

Målet för 2017 var att installera cirka 5 000 Safepoint-enheter i USA men utfallet blev 3 755 stycken. Målet på lite sikt är att komma upp i 10 000 installationer om året. Safepoint finns än så länge bara i liten skala i Europa men Loomis ser potential för systemen även där. Under fjärde kvartalet tecknades bland annat ett avtal för installation och service av 400 Safepoint-enheter på samtliga Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige.

Sammantaget nådde Loomis en organisk tillväxt på 2 procent såväl i det fjärde kvartalet som för helåret 2017. Snittet de senaste åren har legat kring 2,5 procent. Loomis förbättrar tillväxten genom löpande förvärv. Under 2017 genomfördes fyra förvärv som totalt tillför cirka 430 Mkr i omsättning. Under början av 2018 har ytterligare ett par förvärv aviserats.

Enligt den nya affärsplan som Loomis presenterade i höstas är förvärv fortsatt högprioriterat. Nya marknader är inte prioriterade men däremot är ny teknik och nya tjänster intressanta. Loomis vill fortsätta flytta sig högre upp i värdekedjan. Målet är att till år 2021 ha nått intäkter på 24 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 12-14 procent. För 2017 blev omsättningen 17,2 miljarder och marginalen 12,1 procent.

De analytiker som bevakar Loomis räknar med att bolaget ökar omsättningen med 3,5-4 procent om året de kommande två åren. Rörelsemarginalen väntas fortsätta stärkas några tiondelar varje år och vinsten per aktie väntas öka 7-8 procent om året.

Snittprognoserna för vinst per aktie ligger i SME Direkts sammanställning på 20,11 kronor för 2018 och 21,42 kronor 2019. De prognoserna innebär p/e-tal på 15,2 respektive 14,3 för de närmaste åren.

Utdelningen för 2017 föreslås bli 9 kronor per aktie vilket innebär en direktavkastning på 2,9 procent. För 2018 spås en direktavkastning på 3,1 procent.

Loomis flaggade i samband med bokslutsrapporten för att det första halvåret 2018 kommer att bli svagt till följd av det tuffa läget i Frankrike. Finanschefen Anders Haker sade till Nyhetsbyrån Direkt att det blir svårt att nå upp till målintervallet med 1-3 procents organisk tillväxt i Europa under 2018. Lönsamheten i Europa väntas backa under första halvåret jämfört med året innan.

Affärområdet USA väntas däremot som planerat kunna visa en organisk tillväxt på mellan 5-10 procent under året.

Det fjärde kvartalet bjöd på oförändrat rörelseresultat jämfört med året innan och att döma av Loomis kommentarer ser 2018 ut att kunna bli ett mellanår för bolaget. Förhoppningsvis är problemen i Frankrike lösta till sommaren men risken finns så klart att det drar ut längre än så. Många aktieägare valde att sälja efter bokslutet och aktien föll tungt.

Tills dess att den franska marknaden förbättras och Loomis kan visa stigande resultat igen tror vi aktien kan få svårt att lyfta. För de närmaste kvartalen drar vi därför ned rekommendationen till Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Loomis Neutral 310,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -