Köpvärda fonder i sommar - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en stark börsutveckling med stora och breda globala börsuppgångar. Men Stockholmsbörsen har inte utvecklats lika starkt, vilket påverkat de svenska placeringarna på Placeras lista över rekommenderade fonder.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför sommaren 2017.

Det senaste halvåret har det varit en ovanligt stark period för många av världens börser. Globalt aktieindex har stigit med knappt 12 procent mätt i kronor.

Den bästa regionen Östeuropa har avkastat hela 23,6 procent. Tillväxten i de östeuropeiska länderna har överraskat och växer snabbast i hela Europa. De övriga europeiska börserna har haft en av de lägre avkastningarna trots en överraskande stark ekonomisk tillväxt. Klart svagast har Stockholmsbörsens utveckling varit på drygt 4 procent.

Tokyobörsen har haft en stark period efter premiärminister Abes valvinst och placerar sig som en av de absolut bästa.  USA-börserna har fortsatt att nå flera börsrekord under hösten och vintern. Avkastningen har varit högre än Europas och landar på 12,6 procent i svenska kronor.

Det fortsätter upprepa sig, fondutvärdering liknar i stort förra månadens utvärdering som liknade månaden före. Det är fortsatt bra avkastning ute i fondvärlden,. Vi gjorde inga fondbyten inför sommaren.

I absoluta tal har alla fonderna ökat i värde. Men hälften av fonderna har utvecklats sämre jämfört med sitt kategoriindex. Vilket vi absolut inte är nöjda med. Men det finns en tydlig förklaring och det är blandfonderna som gått kräftgång.

Bästa avkastning har fonderna med högst risk, vilket är rimligt i en tid när börserna globalt har utvecklats starkt. Bäst avkastning har finansfonden Blackrock World Finance. Tätt följt av Länsförsäkringar tillväxtmarknader Indexnära. Båda fonderna avkastat betydlig mer än globalt aktieindex.

Bland de tre fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandad. Två av fonder har avkastat sämre än sina respektive kategoriindex. De är under hösten utbytta mot nya fonder.  Faktorfonden Storebrand Global Multifaktor har för tredje månaden i rad fått upp ångan och avkastat betydligt bättre än kategorisnittet.

Placeras tre fondval av blandfonder har haft det fortsatt tufft och avkastat sämre än sina kategorisnitt. Och de tre fonderna gör att Placeras Fondval inte har levererat som det är tänkt.

Blandfonderna placerar aktiedelen på Stockholmsbörsen, vilket inte alla fonder i kategorin blandfonder SEK – Balanserande respektive Aggressiv gör. Fler av vinnarfonderna har till stora delar placerat på de globala börserna och gynnats av starka uppgångarna där. Tyvärr är det lite som att jämföra äpplen och päron.

Men AMF Balansfond sticker ut med en avkastning på 3,1 procent vilket motsvarar knappt 80 procent av Stockholmsbörsens uppgång. Det är riktigt bra för en blandfond med cirka 60 procent placerat i aktier.

De båda lågriskfonderna, Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability har levererat stabila avkastningar på drygt en halv procent, som är bättre än sina kategorisnitt under perioden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -