Så funkar AP7: Hävstången, derivaten och valutorna

Fonder Jag fick många mail efter artikeln ”Jag kapitulerar inför AP7”. Frågorna var många: hur fungerar fondens hävstång, vilket index investerar man efter och valutasäkrar man de utländska innehaven? Här är svaren.

AP7 Aktiefond är en global aktiefond med hävstång. Över tid är 96 procent av fondens värde placerat i globala noterade aktier och runt 4 procent i onoterade innehav. Fonden använder ingen valutasäkring, men fonden har många underliggande valutor och över tid med insättning varje år bör det bli en naturlig valutasäkring.

För de noterade innehaven följs det globala aktieindexet MSCI All Countries World Index nära, så vissa avvikelser förekommer. Indexet utgörs av runt 2 500 stora och medelstora bolag noterade på 23 utvecklade börser och 24 tillväxtmarknader.

De amerikanska börserna står för drygt halva börsvärdet i MSCI All Countries World Index. Sedan är det ett stort hopp till Japan som är det näst största landet på knappt 8 procent, följt av Londonbörsens 5,8 procent. Kina som räknas som tillväxtmarknad kommer på fjärdeplats på knappt 4 procent.

Trots den jämna fördelningen i absoluta tal mellan tillväxtmarknader och utvecklade börser visare den relativa fördelningen något helt annat. De 23 utvecklade börserna utgör runt 85 procent av indexets marknadsvärde och de 24 tillväxtmarknaderna den resterande delen.

Dominansen för de tio största innehaven är ändå större till de utvecklade börsernas fördel. Här är hela nio av tio bolag från USA. Kinesiska Tencent holding placerar sig på tionde plats som enda tillväxtmarknadsbolag.

AP7 Aktiefond avviker en del bland de största innehaven. De har Tencent som fjärde största innehav och vi hittar även den sydkoreanska teknikjätten Samsung bland fondens största innehav. Totalt har fonden drygt 2 900 innehav vilket är 400 innehav mer än jämförelseindex

Bland de 400 innehaven ingår viss del onoterade innehav och flera bolag noterade på tillväxtmarknader samt småbolag som inte är representerade i index. Avvikelsen förklaras också av att man vill spegla en global marknadsportfölj där ingår även småbolag och att man har en viss aktiv förvaltning på vissa utvalda marknader.

Risknivån i AP7 Aktiefond ökas genom användning av derivat, vilket skapar den så kallade hävstången.

Den finansiella termen hävstång härrör från de enkla maskiner som de gamla grekerna utvecklade för tusentals år sedan. Principen är enkel. Genom att använda ett oböjligt föremål som placeras vid en lämplig vridningspunkt kan man öka eller minska kraften som skapas i andra ändan. Man får så kallad utväxling vilket innebär att om man trycker ner en viss kraft blir resultatet en betydligt högre kraft i andra ändan.

Med samma princip använder AP7 finansiell hävstång. Genom användandet av derivat får fonden en högre procentuell förändring. Idag använder man olika typer av derivat-instrument som ökar hävstången med 25 procent. Det innebär att om den dagliga förändringen i den underliggande marknaden är 1 procent stiger fondens värde med 1,25 procent. Värt att tänka på att det fungerar vice versa när underliggande marknad faller.

AP7 Aktiefonds normalläge för hävstången är 35 procent, men idag ligger hävstången på 25 procent. Hävstången är nu lägre än vad den har varit historisk. Den togs ned för några år sedan, tidigare var normalläget en 50-procentig hävstång. Visst kostar det lite kapital för att investera i derivat som skapar hävstången i fonden. Men sannolikt matchar man den kostnaden med intäkter från att fonden har möjlighet att låna ut 20 procent av fondens aktier.

Målet för AP7 Aktiefond är att vid den valda risknivån uppnå en långsiktigt hög avkastning som överträffar avkastningen för jämförelseindexet. Värt att notera är att trots hävstången är fondens risknivå bara marginellt högre än Stockholmsbörsens.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -