Populäraste fonderna i januari

Fonder: Antalet fondaffärer är på rekordnivåer och det är främst teknik och tillväxtmarknader som lockar. Det visar färsk statistik från Avanza och Nordnet. Här är de mest köpta och sålda fonderna hos de två nätbankerna i januari.

Året började positivt för fondspararna, många av världens börser har gått som tåget. Det har även gett avtryck på fondhandeln som just nu ligger på riktigt höga nivåer hos både Avanza och Nordnet.

Många tillväxtmarknader har haft en fin utveckling och nu vill fondspararna hänga på men Joakim Bornhold, sparekonom på Nordnet höjer ett varningens finger.

”Tillväxtmarknader är volatila historiskt, så det gäller att man har ett långt perspektiv på sitt sparande om en stor del av portföljen består av innehav i tillväxtmarknader”, säger han och tillägger:

”Det kan svänga fort och tillväxtmarknader kan drabbas extra hårt vid finansiella kriser. Därför gäller det att vara uppmärksam i sitt sparande om man väljer tillväxtmarknader”. 

Intresset för teknik är också stort i januari. Flest köp går till globalfonder och en rad smalare fondköp.

”Spararna växlar upp i teknikfonder, de har gått starkt de senaste åren och bolagen har sett stigande vinster. Dessutom låter ny teknik häftigt”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

På säljsidan toppar hedgefonder, en trend som fortsatt sedan 2017.

”Utvecklingen i många hedgefonder har varit på en låg nivå under en tid, men förutsättningarna nu talar för en ljusare utveckling framöver då obligationsfonder kommer att få det tufft vid stigande räntor”, säger Joakim Bornhold.

Även Sverigefonder övergavs av spararna i hög utsträckning under januari.

”Sverigefonderna har stått och trampat det senaste halvåret och inte hängt med världens börser upp. Spararna har dessutom tagit fallande bopriser som en varning för den svenska konjunkturen och valt att sälja”, avslutar Hemberg. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -