Aktierna med köpsignaler

Teknisk analys Börsen är fortfarande svagt positiv. Här är aktierna med köp- och säljsingaler enligt Investtechs tekniska analys.

Stockholmsbörsen befinner sig i en konsolideringsfas mellan starka stödnivåer och motståndsnivåer vid cirka 570 respektive 600 punkter. För att kursen skall bryta någon av dessa krävs att en större mängd investerare ändrar sin inställning till utsikterna på börsen och rapportperioden, som nu är inledd, är en händelse som kan ge just detta.

Avståndet mellan stödet, som dessutom nära sammanfaller med golvet i trendkanalen, och motståndet har blivit relativt litet vilket snart kommer tvinga fram ett brott genom någon av dessa nivåer.

På uppsidan skulle en slutkurs över 600 punkter indikera att optimisterna dominerar och det skulle ge goda förutsättningar för fortsatt uppgång innanför trendkanalen. På nedsidan kommer en slutkurs under cirka 570 punkter vara en negativ signal, men främst på kort sikt. Det finns ytterligare stöd ned till cirka 546 punkter och det är först vid en slutkurs under denna nivå som indexet utlöser säljsignaler på längre sikt.

Investtechs hausseindex indikerar att det råder en övervikt av optimister bland kortsiktiga investerare medan det råder en jämvikt av optimister och pessimister bland långsiktiga investerare.

Investtechs Insiderbarometer indikerar emellertid att insiders tror på fortsatt positiv utveckling på Stockholmsbörsen. Köpandelen är strax över 70 procent för såväl senaste året som på mer kortsiktiga tidsintervall.

Sett till årstidsvariationer är Stockholmsbörsen inne i en längre uppgångsperiod som varar till och med slutet av maj.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

 

Ahlsell AB steg på hög volym i samband med att bolaget redovisade sin årsrapport den 26 januari. Detta utlöste en köpsignal från en rektangelformation på både kort och medellång sikt. Enligt teknisk analys-teori indikerar detta att optimismen ökar och att aktien inleder en stigande trend.

Aktien har flera möjliga stödnivåer mellan cirka 50-53 kronor där handelsvolymen varit hög och detta kan begränsa nedsidan.

Även insynshandeln ger indikationer om ett möjligt trendomslag för aktien, detta efter att flera köp rapporterades under hösten förra året.

Ännu är inte den fallande trendkanalen på medellång sikt bruten men köpsignalen från rektangelformationen och de potentiella stöden strax under dagens kurs ger en möjlighet att komma in i ett tidigt skede i ett möjligt trendomslag. Med en stop loss vid 50 kronor kan dagens kurs vara en god ingångskurs med avseende på risk reward.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Atlas Copco A ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket isolerat signalerar fortsatt uppgång. Kursen har emellertid stött på motstånd vid cirka 380 kronor och här anser många investerare att aktien är för dyr. Inte heller årsrapporten som redovisades den 26 januari fick investerare att bli mer optimistiska kring bolagets kommande ekonomiska utveckling.

Aktien ligger i den övre halvan av trendkanalen och således kan nedsidan vara relativt stor från dagens nivå. Det finns bättre risk reward-alternativ på börsen och för en innehavare av aktien kan det därmed vara läge att ersätta aktien.

Investtechs rekommendation: Neutral.

 

Getinge B redovisade sin årsrapport under måndagen och aktien föll cirka 10 procent. Sett ur ett tekniskt perspektiv har aktien utlöst en stark säljsignal till följd av att kursen passerat tidigare bottnar mellan 107-112 kronor. Här har investerare tidigare ansett att aktien varit billig, men slutkursen under dessa nivåer indikerar att det skett ett större negativt skifte i hur investerare värderar aktien och detta öppnar upp för fortsatt nedgång.

Negativ volymbalans är ett svaghetstecken på kort sikt.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -