När tar eländet i Byggmax slut?

Aktieanalys. Två orosmoln hänger över Byggmax-aktien: bostadsmarknaden och Skånska Byggvaror. Mot detta står en hög direktavkastning och en låg värdering.

Allmänt tröga marknader och stora engångskostnader till följd av pågående omstruktureringar tyngde Byggmax i det fjärde kvartalet.

Hösten kom klart tidigare i fjol än året innan och utefixarsäsongen blev därför klart kortare. Sannolikt påverkade även oron på bostadsmarknaden efterfrågan på byggvaror negativt.

Köp och försäljningar av bostäder brukar föranleda åtminstone mindre renoveringar och uppfräschningar. Den låga aktiviteten på bostadsmarknaden under fjärde kvartalet i fjol missgynnade därför på marginalen Byggmax.

I jämförbara butiker föll omsättningen med 1,9 procent i kvartalet. En svagare norsk krona bidrog ytterligare till att trycka ned intäkterna och totalt rapporterade Byggmax 2,5 procent lägre omsättning.

Det var framför allt utvecklingen i Skånska Byggvaror som var fortsatt svag. Byggmax-butikerna rapporterade i princip oförändrad omsättning medan Skånska Byggvaror backade hela 19 procent. Det beror inte enbart på svag efterfrågan. I syfte att få ordning på lönsamheten inom Skånska Byggvaror har Byggmax-koncernen valt att lämna vissa olönsamma produktområden.

Att få ordning på Skånska Byggvaror har visat sig vara långt mer komplicerat än vad Byggmax räknade med när man köpte kedjan i början av 2016. Svag försäljning, dålig lönsamhet och höga kostnader för omstruktureringar har tyngt Byggmax-koncernen de senaste åren.

Planen är nu att skala bort alla olönsamma områden inom Skånska Byggvaror och fokusera på kärnverksamheten inom främst uterum och växthus. I fjärde kvartalet togs också nya krafttag för att få ned kostnadsnivån inom Skånska Byggvaror. Engångskostnader relaterade till hyror av kontor, lager och butiker uppgår till knappt 50 Mkr och väntas tjänas tillbaka inom 2-2,5 år.

Borträknat dessa engångskostnader rapporterade Skånska Byggvaror ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar, ebitda, på 13,6 Mkr för helåret 2017. Det var 75 procent lägre än året innan.

Byggmax-delen av koncernen hade en bättre utveckling. Helårsresultatet steg 12 procent rensat för engångskostnader.

Även i Byggmax-kedjan pågår en upprensning. Mattias Ankarberg tog över vd-posten i koncernen i slutet av 2016 och han har inlett ett arbete med att fokusera verksamheten.

Mattias Ankarberg

Icke-kärnverksamheter har lagts på is, bland annat hantverkstjänsterna. I Finland har en handfull olönsamma butiker stängts och fokus har också lagts på att förbättra lönsamheten inom den snabbväxande e-handelsverksamheten.

Byggmax-kedjan förbättrade också sin lönsamhet under 2017. Ebitda-marginalen rensad för engångsposter steg till 10,4 procent för helåret från 9,7 procent året innan.

Ett par nya framtidssatsningar har samtidigt genomförts. Dels har ett trädgårdskoncept införts i Byggmax-sortimentet och dels har ett mindre butiksformat tagits fram för etablering på mindre orter.

Mattias Ankerberg skriver i sitt vd-ord att fokus för Byggmax-kedjan under 2018 kommer att skifta allt mer mot tillväxt. Målsättningen är att öppna 20 nya butiker, varav ungefär fem kommer att vara av det nya mindre formatet). Trädgårdskonceptet kommer att rullas ut i fler butiker.

Med lönsamheten förbättrad inom e-handelsdelen kommer även den att fokusera mer på tillväxt under året.

För Skånska Byggvaror räknar Mattias Ankarberg med att 2018 kommer att bli ett omställningsår. Försäljningen kommer att minska då vissa icke-kärnområden inte längre kommer att marknadsföras. Kostnaderna väntas också minska och prognosen är att året kommer att sluta med en förbättrad lönsamhet.

De analytiker som bevakar Byggmax räknar i snitt med att bolaget ökar omsättningen med runt 5 procent om året de kommande åren. Lönsamheten väntas gradvis förbättras och vinsten per aktie, inklusive engångsposter, väntas öka med 34 procent 2018 och med 11 procent 2019.

Snittprognoserna för vinst per aktie de närmaste åren ger p/e-tal på 11,3 respektive 10,2.

Byggmax delar ut 2,50 kronor per aktie för 2017. Det innebär en direktavkastning på 5,1 procent i vår. De kommande åren väntas ge 5,1 respektive 5,4 procent.

Byggmax-aktien har inte varit någon vidare investering vare sig på lång eller kort sikt. Aktien debuterade på börsen sommaren 2010 på ungefär samma kursnivåer som dagens. I ett kortare perspektiv har aktien sedan början av oktober i fjol backat drygt 30 procent.

Däremellan fanns dock en period på fyra år då vinsterna steg bra och aktien gick riktigt starkt fram till 2016. Förvärvet av Skånska Byggvaror blev starten på en lång kräftgång för aktien. Kursnedgången sedan i höstas har också eldats på av oron för bostadsmarknaden.

Den oron väntas enligt branschorganisationen Byggmaterialhandlarna tynga marknaden något även under 2018. Byggmax vänder sig dock nästan uteslutande till privatpersoner som renoverar hemma och den delen av marknaden är något mindre konjunkturkänslig. Den har inte heller upplevt samma kraftiga uppsving som byggbranschen i stort de senaste åren.

Rätt eller fel så har det ändå visat sig under hösten att Byggmax-aktien faller när oron för bostadspriserna slår klorna i börsen. Därmed är risken i aktien fortfarande relativt stor, trots de senaste månadernas kursras. Skånska Byggvaror är också ett fortsatt orosmoln. Det återstår att se om de senaste åtgärderna kan stabilisera verksamheten.

På pluskontot hamnar den höga direktavkastningen och en på pappret låg värdering. Positivt är också att Byggmax-kedjan förbättrar sin underliggande lönsamhet.

Givet aktiemarknadens nuvarande behandling av den här sortens aktier, landar vi sammantaget i en neutral rekommendation. Vi  tror att aktien kan få svårt att lyfta innan aktiemarknaden ser mer konkreta bevis på att Skånska Byggvaror stabiliserats och på att tillväxten taktar upp i Byggmax-kedjans jämförbara butiker.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Neutral 48,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -