Toppförvaltarens vinnaraktier: AI-trenden och molntjänster

Fonder/aktier ”Det finns flera vinnare på den starka AI-trenden, ett bolag är Amazon som har ovanligt stark tillväxt inom sitt molntjänstbolag. Taiwan Semiconductors ett annat.” Det säger Morten Springborg, temaspecialist på fondförvaltaren C Worldwide.

Att Artificiell Intelligens (AI) har en starkt tillväxt just nu beror på flera samverkande tekniska faktorer. Först idag har vi tillräckligt snabba och avancerade halvledare tillsammans med större och allt billigare minneskapacitet för att hantera de stora mängder information som AI kräver. 

Till det kan vi lägga en stark tillväxt inom molntjänster vilket är en ytterligare faktor som hjälper AI-trenden för företag att få ökad datakapacitet och snabbare internet. 

Molntjänster är en central it-tjänst som ersätter företagens egna datahallar och tillhandahålls över internet. Molntjänsten erbjuder stor och modern datakapacitet och snabb internetuppkoppling vilket ger företaget större resurser än tidigare. All datahantering inom molntjänsten som säkerhetskopiering senaste uppdatering av mjukvara, lagring av data och drift osv sköts av molnbolaget. Bolag som köper molntjänster spås spara mellan 20 till 30 procent av sina it-kostnader.

”Molntjänster är ett centraliserat datacenter som erbjuder hög driftsäkerhet, modern datakapacitet med hög kvalitet. Molntjänst-industrins utveckling liknar det som gjordes inom elektriciteten för 100 år sedan. Då centraliserade man elektriciteten från flera lokala små elnätverk till några få stora, vilket gav hög tillförlitlighet och betydligt lägre kostnader", säger Morten Springborg. 

Morten Springborg

"Molntjänster riktar sig inte bara till mindre bolag. Idag stänger stora bolag som GE flera av sina egna datacenter och lyfter över dem till Amazon. Genom att använda molntjänster så kan företag som GE spara mycket kapital som kan investeras i annan verksamhet än datorer."

”Det finns tre globala molntjänstbolag idag. Att det bara är tre stycken beror på att det handlar om mycket stora investeringar. Kapital som endast några få stora globala bolag har idag. Molntjänster är den snabbast växande affärsverksamheten någonsin. De tre marknadsledarna är Amazon Web Services, Azure som är Microsofts molntjänstbolag samt Google" säger Morten Springborg.

"Vi gillar Amazonaktien, man kan inte värdera den på p/e-tal då bolaget plöjer ner hela vinsten i ny vinstgivande verksamhet. Men deras molntjänst-service Amazon Web Services är mycket vinstgivande och jag tror att om några år kommer Amazon att vara världens största bolag.”

I spåren av den snabba utvecklingen för molntjänster och AI, så kommer allt flera enheter att ständigt vara uppkopplade mot internet - Internet of Things (IoT). Man tror på en explosionsartad utveckling från dagens 10 miljarder enheter till hela 275 miljarder enheter år 2035. Här pratar vi om allt från klockor, mobiler, hushållsapparater och maskiner till intelligenta självkörande bilar. Saker och enheter som försetts med elektroniska delar som datorer och sensorer med ständig internetuppkoppling som utbyter data. Marknadsvärdet för den växande IoT-marknaden spås vara värd minst 1 000 miljarder kronor.

”Efterfrågan på sensorer som förstår omgivningen är stor inom IoT-industrin. Vi gillar Sony som tillverkar avancerade kameror. Det kommer att krävas betydligt fler kameror i framtidens bilar för att uppnå självkörande bilar. En Tesla har idag åtta avancerade kameror." 

"En annan vinnare tror vi är japanska Keyence som är ledande på sensorer och mätinstrument för all tillverkningsindustri. De skapar mjukvara, intelligenta sensorer och mätinstrumeningborgt som hjälper till att effektivisera tillverkningsindustrin nu när det blir allt mer uppkopplad och automatiserad”, säger Morten Springborg.

Det är inte bara flera avancerade kameror och olika typer av mätinstrument och sensorer som förväntas ha en allt högre efterfrågan när IoT/AI-marknaden växer kraftigt. Även mer avancerade halvledare och mer minne är två viktiga hårdvaruprodukter för framtiden.

”Både minnesindustrin och halvledarindustrin har historiskt varit volatila. I goda tider beställer kunder för stora ordrar som de sedan tvingas backa ifrån. Men nu kommer det en ny strukturell tillväxt från AI- och IoT-trenden. Det krävs avancerade halvledare nu som ser ut att ha en mer strukturell och stabil efterfrågan. Nu när halvledar-industrin är mogen och gått in i en ny fas är den väl konsoliderad." 

"Det är i princip bara tre globala tillverkare av halvledare idag. Sydkoreanska Samsung, amerikanska Intel och Taiwan Semiconductors (TSM). Och vi föredrar att äga TSM de har stora intressanta kunder som Apple, Qualcomm, holländska NXP och inte minst hypade amerikanska Nvidia. TSM värderas idag till p/e-tal 16/17 och de växer med 20 procent per år, det är inte dyrt men den relativt låga värderingen beror sannolikt för att det historisk varit en cyklisk efterfrågan som nu går in i en strukturell efterfrågan”, avslutar Morten Springborg.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -