Ångest när kuvertet kommer? - Se alla möjligheter i stället

Privatekonomi: Ofta förknippas det det orangea kuvertet som dimper ned i brevlådan i början på året med ångest och oro. Men försök att istället se fördelarna, du har förmånen att få vara med och styra över din pension.

Premiepensionen som ofta benäms som den ”lilla” delen i den allmänna pensionen, behöver nödvändigtvis inte bli så liten i slutändan eftersom du själv kan påverka i vilka fonder pengarna placeras i.  Faktum är att premiepensionen kan komma att utgöra 15 procent av den totala pensionen.

Att många drar sig för att se över sitt PPM-sparande och inte ens öppnar det orangea kuvertet, kan till viss del bero på att systemet upplevs som krångligt och oseriöst.

Men nu ska det bli lättare att engagera sig i sitt PPM-sparande. Systemet ska nämligen enligt ett förslag få ett ordentligt ansiktslyft. På det stora hela innebär förändringen att oseriösa aktörer, så som Allra, får det svårare att mjölkla pensionsspararna på pengar. Fondutbudet ska bli mer lättöverskådligt och nuvarande 800 fonder krymper ordentligt till runt 200-300.  

Om du varit hemma länge, exempelvis med barn, och dessutom arbetat deltid under många år är ditt orangea kuvert kanske ingen vidare munter läsning.

”Det är vanligt att främst kvinnor jobbar deltid under vissa perioder i livet, vilket ger en lägre inkomst och därmed lägre pension”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Det finns några olika knep för att på egen hand jämna ut ekonomin. Ett av dem är att överföra PPM-pengar, en möjlighet som få utnyttjar. Dagens regler tillåter endast maka/make/registrerad partner att överföra PPM-pengar men pensionsgruppen undersöker om även sambor ska omfattas.  

Nu när de orangea kuverten skickas ut är det ett ypperligt tillfälle, inte bara att se över fondvalen, men också se över möjligheten att jämna ut och på så vis förbättra pensionen för den i förhållandet med lägst inkomst.

”Mitt tips är att ni båda loggar in på era konton på pensionsmyndigheten.se och tar reda på hur stor skillnad det är mellan era pensioner”, säger Monica Zettervall och fortsätter:  

”Vill ni sedan göra en överföring så behöver ni anmäla det senast den 30 april i år. Då kommer den att gälla årets insättning till premiepensionen. Man kan inte föra över pensionsrätt retroaktivt bara framåt”.

Om du bestämmer dig för att göra en överföring finns det några saker att tänka på:

När pengarna förs över minskas beloppet med 6 procent. Mottagaren får alltså 94 procent av beloppet. Men det är inte Pensionsmyndigheten som snor åt sig pengarna, som man kanske skulle kunna tro. Sanningen är att pengarna fördelas till alla pensionssparare i form av arvsvinst.

Det beror på att den som tar emot PPM-pengar blir tvungen att stå för utebliven arvsvinst på grund av överföringen. Övertagaren förväntas leva längre än den som ger. 98 procent av överföringarna går nämligen från män till kvinnor och kvinnor förväntas leva längre än män.

Storleken på minskningen, det vill säga 6 procent, motsvarar den uteblivna arvsvinst som blir följden av en längre förväntad livslängd.

Föreställ dig att en man har fört över premiepension till sin fru som motsvarar en pension på 1 000 kronor per månad livet ut. Eftersom frun förväntas leva längre än mannen så ska dessa 1 000 kronor betalas ut under längre tid än om mannen själv hade tagit ut pengarna i pension. Han hade ju avlidit tidigare och då hade hans kvarvarande premiepension delats ut till övriga pensionssparare. Men eftersom frun nu får pengarna så förlorar övriga pensionssparare pengar i form av arvsvinster.

Nedan är ett exempel på hur mycket överföringen av premiepension betyder för mottagarens slutliga pension livet ut.

Tores månadslön är 45 000 kronor. Tore för över sin premiepension under fem år till sin fru Alice. Det kommer att ge Alice cirka 570 kronor mer i pension per månad livet ut  Samma exempel men med överföring under tio år ger istället 1 130 kronor mer i pension per månad livet ut för Alice.

 

Källa: Pensionsmyndigheten

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -