Döden för kontanter

Pengar På det lokala bageriet, lunchstället, bankkontoret. På allt fler ställen blir den som vill betala med kontanter nekad. Och det är vi konsumenter som driver på utvecklingen. Faktum är att betalappar numera används oftare än kontanter. Så frågan är inte om, utan när sedlar och mynt går i graven.

Vi ser en trend, allt fler butiker väljer att inte ta emot kontanter. Några exempel är mobilbutikerna Tre och Telia som var tidiga med att sluta ta emot sedlar och mynt”, säger Hans Tjernström på Svensk Handel.

Och i går måndag hakade även Elgiganten på trenden. Kedjans nya kontantfria koncept gäller främst kedjans tidigare Phone House-butiker. Totalt handlar det om 78 butiker som nu är helt kontantfria.

”Kontanter blir alltmer marginellt som betalmedel och andra betalningsmetoder, betalappar som Swish tar över", säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Den 24 mars 2023 är dagen då vi har ett kontantlöst samhälle enligt en rapport som nyligen gjordes i samarbete med Svensk Handel. 

Trots att kontanthanteringen minskar drastiskt, genomfördes nyligen vår tids största sedel- och myntutbyte. En miljard kronor, så mycket landade notan på.

Men fortfarande har svenskarna kvar miljarder i ogiltiga sedlar i hemmen.

”Vi beräknar att svenskarna har ungefär 6,5 miljarder kronor i ogiltiga sedlar under madrassen”, säger Susanne Meyer Söderlind på Riksbanken och tillägger:

”De äldre 100- och 500-kronorssedlarna kan du till och med den 30 juni 2018 sätta in på ett bankkonto. Om du inte hinner finns det alltid möjlighet att lösa in sedlarna hos Riksbanken mot en avgift på 100 kronor. Mynten kan du lämna på metallåtervinningen”, avslutar hon.

Det finns flera fördelar med ett kontantlöst samhälle. Kostnaderna vid kontanthantering blir lägre, och med mindre kontanter i omlopp förväntas exempelvis den svarta marknaden minska eftersom handeln till stor del sker med sedlar och mynt. Dessutom är det kostsamt, tidskrävande och besvärligt för handlarna att hantera kontanter.

80 procent av alla betalningar i handeln sker digitalt. Vår privatekonomi och vårt förhållande till pengar är just privat och för den aktör som vi anförtror hanterandet av betalningar måste vi känna tillit.

Kortbetalningar har störst förtroende bland svenskarna och är sedan länge den populäraste betalningsmetoden. Men nya betaltjänster som bara funnits på marknaden i ett par år börjar nu konkurrera ut betalmetoder som länge dominerat. 

Bankägda Swish som lanserades av Getswish 2012 och idag har 6,2 miljoner användare, är den betalapp som flest använder visar Svensk Handels undersökning ”Sverige betalar”.

Men många andra betalningsföretag växer. Exempelvis Klarna som tagit en stor marknadsandel på fakturabetalningar, har också en betalapp som heter Wavy.


Vidare visar undersökningen att de senaste betaltjänsterna Samsung Pay och Apple Pay är välkända men har få användare och förtroendet för virtuella valutor, exempelvis Bitcoin, är lågt.

Utöver ovan nämnda betaltjänster finns det ytterligare alternativ till kontanter. Under de senaste åren har biometriska betalmetoder varit i ropet. Det handlar om betalningar som man gör genom att scanna olika delar av kroppen, exempelvis ett finger, öga eller ansikte mot en betalterminal.

I och med att det nya betaltjänstdirektivet, PSD2, trädde i kraft vid årsskiftet så har bankerna inte längre monopol på sina kunders kontoinformation och betaltjänster.

I framtiden kommer du kanske att använda Google eller Facebook när du ska betala räkningar eller hålla koll på dina utgifter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -