Stöd från Wall Street

Börs Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på tisdagen alltjämt på plus, även om den tidiga morgonens entusiasm mattats något.

Stöd kom från en stark måndag på Wall Street liksom från stigande tyska förväntningssiffror.

Inkommande amerikanska bokslut levde i stort upp till höga förväntningar och i Sverige noterades rapporterande storbolag över nollstrecket.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var vid 13.50-tiden upp 0,2 procent till nivån 1.639. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 7,8 miljarder kronor.

De amerikanska börserna steg på måndagen sedan lagstiftarna nått en tillfällig budgetuppgörelse. Optimismen om kommande bolagsrapporter var också stor sedan streamingbolaget Netflix vittnat om stark abonnemangtillväxt. På tisdagen rapporterade konsumentvarubolaget Procter & Gamble ett högre resultat än väntat och teleoperatören Verizon steg efter sitt resultat.

På svensk hemmaplan avancerade Investor 0,6 procent efter besked om att utdelningen höjs med 1 krona till 12 kronor. Bolaget redovisar dock en totalavkastning för det fjärde kvartalet på -7,0 procent och en stigande substansrabatt.

Likaledes rapporterande kabeloperatören Com Hem klättrade 0,5 procent. Bolaget redovisade ett underliggande ebitda-resultat på 722 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket var strax över analytikernas snittförväntan om 717 miljoner, enligt SME Direkt.

Bland övriga storbolag gick tobaksbolaget Swedish Match starkt för andra dagen i rad med en uppgång på 2 procent och tog därmed toppositionen i OMXS30. Tydligt upp var det också för Securitas, Electrolux och Autoliv.

Mediekoncernen MTG steg 1,5 procent till 366:80 kronor med stöd av höjd rekommendation av Goldman Sachs till neutral. Riktkursen drogs upp från 291 till 369 kronor.

Utanför OMXS30 hade strålterapibolaget Elekta hade en bra dag och steg 2,4 procent.

I den pressade klädsektorn steg RNB 4,5 procent efter att ha meddelat att den totala jämförbara försäljningen steg 2,1 procent i december. Siffran släpptes i samband med beskedet att bolaget överväger en emission.

Lundin Petroleum har offentliggjort 2018 års investeringsbudget på 1,05 miljarder dollar, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med 2017. Oljebolagsaktien sjönk 0,5 procent trots stabila oljepriser.

Semafos produktion under helåret 2017 uppgick till 206.400 uns guld, till en kostnad på 943 dollar per uns. Därmed överträffade Semafo sin produktionsprognos och levde upp till sin kostnadsprognos. Aktien steg 1,8 procent.

För gruvbolagen Boliden och Lundin Mining var utvecklingen svagare med nedgångar på 1,6 respektive 2 procent. Metallpriserna generellt och för koppar i synnerhet backade på tisdagen.

Senzime steg 11 procent efter att ha tecknat ett treårigt licens- och samarbetsavtal med Philips för att implementera en kommunikationsplattform mellan Tetragraph och Philips Intellivue patientmonitorer över hela världen.

Eyetrackingbolaget Smart Eye har genomfört en riktad nyemission om 44 miljoner kronor. Teckningskursen innebar en rabatt på 6,4 procent mot de fem senaste handelsdagarnas snittkurs. Aktien sjönk dock bara måttliga 1 procent.

Ett annat bolag som tar in färska pengar är News55 som har beslutat att genomföra två nyemissioner - dels en riktad emission och dels en företrädesemission. Aktien lyfte hela 77 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -